lördag 25 juli 2015

Barn av sin stad


Bokens titel: Barn av sin stad
Författare: Per Anders Fogelström
Förlag: Albert Bonniers förlag, 1962
Antal sidor: 335

I denna fortsättning på "Mina drömmars stad" får vi följa Lottens och Hennings fyra barn August, Emelie, Gertrud och Olof. När barnens båda föräldrar är döda får de inledningsvis bo hos Tummen och Matilda - föräldrarnas bästa vänner och rumskamrater - men sedan splittras syskonskaran allt eftersom de skaffar jobb, gifter sig och flyttar hemifrån.

Emelie tyngs av ansvaret för lille Olof, som är sjuklig men också en ganska vresig och otacksam unge. Gertrud gifter sig och flyttar långt, långt bort (till en annan stadsdel) och August lever ett fullständigt annorlunda liv i rikemanskvarteren.

Precis som i den förra boken är det inte bara huvudpersonerna som engagerar, utan även alla deras vänner. Sotaren Johan som Emelie brytt sig så mycket om men som förvandlas till en barnmisshandlande hustyrann och är vettlöst elak mot lärlingarna på jobbet. Hans hustru Bärta, familjens vän sedan tidigare, som föder ett oäkta barn som hon utåt påstår är Johans. August och Olofs flickvänner, ja, det finns många karaktärer som bidrar till helheten och myllret av människor.

Det har hunnit bli slutet av 1800-talet, snart kommer nyåret som ringer in år 1900. Staden växer i rekordfart. Hus byggs överallt, både på tidigare obebyggda marker som blir till nya stadsdelar och i befintliga kvarter där man river de värsta rucklen för att bygga hyreshus. Man får vatten indraget i husen och på vissa håll även elektricitet. Ångdrivna spårvagnar samsas med hästdroskor och velocipeder på gatorna tillsammans med alla gående.

Det är kring Emelie bokens handling kretsar. Hon arbetar på en tvålfabrik och paketerar lyxtvålar dagarna i ända. Arbetsdagarna varar i tolv timmar för henne som för alla andra. Samtidigt ska Emelie försörja sin lillebror som envisas med att ha konstnärsdrömmar (och inte bidrar till hushållet alls) samt två syskonbarn som annars skulle fara illa. Själv får hon minsann aldrig gå ut och roa sig, träffa en fästman, bilda familj.

Det enda jag var lite missnöjd med här, var att August och Getrud fick förhållandevis litet utrymme. Jag hade gärna läst mer om hur överklassen hade det, där August levde, och om hur barnrikeområdena i Sibirien såg ut, där Gertrud bodde.

Omdöme: En otroligt välskriven, engagerande och lärorik bok om stadens framväxt. Om arbetarnas kamp för bättre villkor och om den moderna tidens intåg med automatiseringar och maskiner. Jag är glad att det finns fler böcker i serien! Man bör nog helst ha läst "Mina drömmars stad" först, för att lättare kunna hänga med.




Länk till boken på Adlibris (nyutgåva): POCKET.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar