måndag 3 augusti 2015
För in de döda
Bokens titel: För in de döda
Författare: Hilary Mantel
Originalets titel: Bring Up the Bodies
Översättare: Jesper Högström
Förlag: Svante Weyler Bokförlag AB, 2014
Antal sidor: 409
Jag bara älskar de här böckerna om Thomas Cromwell och hans liv vid Henrik den åttondes hov i England på 1500-talet. De är helt underbara; det är som att kliva in i en alternativ värld! Men jag kan tänka mig att man precis lika gärna avskyr dem: de är inte alldeles lätta att läsa, framför allt är det en vansinnig massa människor att hålla reda på (varav inte mindre än tio eller elva heter Thomas, och många heter Mary eller William) - och samtliga har en mängd olika titlar och släktskap som det ständigt refereras till. Man måste vara rejält historieintresserad för att orka med alla turer, skulle jag tro.
Översättaren har blivit prisad av i stort sett alla som uttalar sig om den svenska utgivningen och jag måste hålla med. Dels är det ett beundransvärt arbete Jesper Högström har gjort och dels uppskattar jag inledningen som han skrivit, där man får lite perspektiv på berättelsen och hur det såg ut i Europa vid samma tid.
Man bör ha läst "Wolf Hall" för att alls ta sig an denna bok. Det blir svårt att komma in i handlingen annars och man missar en hel del av Cromwells komplexitet om man inte läst om hans uppväxt och åren som ung vuxen, med hustrun och de tre barnen.
Nu är den forne smedsonen änkling och har endast ett barn kvar i livet. Han är kungens arkivarius och sekreterare och faktiskt någon slags mentor. Han rör sig helt fritt i alla slott, har ett ord med i laget överallt - inklusive i domstolarna - och hans påverkan på kung Henrik är monumental.
Jag brukar passa mig för att använda uttryck som kan se ut som förlagens skrytsamma reklamslogans, men i det här fallet måste jag dra till med en klyscha eftersom den stämmer så väl: Detta är oavlåtligt spännande! Fastän jag mycket väl vet hur det kommer att gå med drottning Katarina av Aragonien, den arma människan som förskjuts av sin make, och hennes efterträderska drottning Anne Boleyn med sin vedervärdiga och snikna släkt - och kungens nya älskling adelsdamen Jane Seymour. Ja, det är faktiskt spännande sida upp och sida ner.
Hilary Mantel har gjort ett fantastiskt arbete med att levandegöra hela kungaätten Tudor och alla adliga släkter de omger sig med, för att inte tala om Thomas Cromwell och hans hus.
Omdöme: En otrolig bok som verkligen levandegör Englands historia. Man bör dock ha läst "Wolf Hall" först.
Länk till boken på Adlibris: STORPOCKET och INBUNDEN.
träffat översättaren som inte alls sysslar med engelska...
SvaraRaderaDet var väl märkligt!
Radera