måndag 14 november 2016

1947


Bokens titel: 1947
Författare: Elisabeth Åsbrink
Förlag: Natur & Kultur, 2016
Antal sidor: 277 + 20 sidor källförteckningar

När jag först träffade min man var jag så fascinerad av hans samling med När Var Hur-böcker - flera hyllmeter med små tjocka årsböcker som sammanfattade åren från hans födelse och fram till det föregående året. Vad skulle man med de där böckerna till, undrade jag. Långt senare tyckte jag däremot att det var underhållande att bläddra i de knubbiga små faktaböckerna och bli påmind om händelser som skett många år tidigare och som fått stor betydelse.

Elisabeth Åsbrink har verkligen inte nöjt sig med några När Var Hur-böcker, utan plöjt kopiösa mängder dagstidningar - både svenska och internationella - samt rotat i arkiv för att riktigt kunna analysera vad som hände det specifika året 1947.

När man är mitt uppe i det, är det förstås svårt - eller omöjligt? - att inse att det som händer kan förändra ens eget liv eller hela världshistorien. Det är först i backspegeln som man ser vad som ledde till det ena eller det andra. Vad som är viktigt för en person är inte alltid viktigt för en annan - men så finns det ju beslut som påverkar stora delar av mänskligheten, även om vi inte till fullo förstår det just när det händer.

Boken "1947" beskriver ett enda år, gör nedslag månad för månad i kronologisk ordning, såväl i Sverige och Europa som resten av världen. Åsbrink skriver som alltid så väldigt vackert, noga valda ord, poetiskt och tankfullt.

De små korta utdrag hon valt ut följer författaren George Orwell som sitter på en vindpinad ö och skriver "1984", den svenska naziströrelsens framväxt, krigsrättegångarna i Nürnberg, mannen som ville införa begreppet folkmord, Simone de Beauvoir som blir handlöst förälskad, Dior som slösar metervis med dyra tyger på tjusiga kjolar, Thelonius Monks musicerande - och till stor del om olika aspekter av Palestinas delning sedd ur judiskt och muslimskt perspektiv.

Vi får också följa Åsbrinks far i små fragment; en ungersk pojke med judiskt påbrå som tvingas välja mellan att flyttas med barnhemsbarnen till Palestina eller stanna i ett hatiskt Ungern med sin mamma och styvfar.

Jag skulle gärna ha sett lite fler notiser insprängda här och där i texten, små snuttar liknande dem som man faktiskt hittar i dagstidningar och som skulle gett en bild av hur livet såg ut i Sverige på den tiden. Ni vet de där små annonserna om vad kaffe kostade, vilka filmer som gick på bio och vad barnen önskade sig i julklapp blandat med någon demonstration, bygget av en ny stadsdel, invigningen av ett nytt monument. Inte mycket, men bara så att känslan för detta årtal (som ligger så långt bort att mina föräldrar var bebisar) skulle bli mer levande.

I övrigt tycker jag att det är ett fantastiskt sätt att visa hur historien spelar roll för oss än idag, hur händelser för hundra eller femtio år sedan  - eller i detta fall sextionio! - påverkar oss i nuet. Och följaktligen hur det som sker 2016 kommer att påverka kommande generationer.

Omdöme: Mycket engagerat, kunnigt och spännande - och som sagt väldigt vackert skrivet.

Länk till boken på Adlibris: INBUNDEN

Tack till Natur & Kultur för recensions-exet!

Andra som läst boken är Just här - just nu och Enligt O och En trave böcker.

6 kommentarer:

  1. hon pratar på Stadsbiblioteket i Göteborg i kväll

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag såg det! Kanske liiite långt för mig att åka - men nu har jag ju läst boken i vilket fall som helst.

      Radera
  2. Den här hade jag missat, verkar intressant, tänker kanske inte främst för min egen del utan särskilt för de som upplevde tiden som unga då. Bra att kunna tipsa om. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men jag tror nog att författaren själv snarare vill visa hur historien påverkar oss än idag, hur beslut som fattades 1947 fortfarande har betydelse för krig och fred. Tror jag.

      Radera
  3. Jag gillade det personliga urvalet och särskilt tankarna om tiden. Tiden som går men ändå förändras inget i grunden. Nu har jag inte läst alla de nominerade men den vore verkligen värdig som vinnare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tankarna om tiden - och betydelsen av klockor! Jag gillade boken mycket men har inte läst klart de andra nominerade så det är svårt att kora en vinnare innan man sett helheten.

      Radera