Bäst i år? I slutet av året ska man ju lista vilka böcker man gillat bäst. Jag försöker hålla mig kort! Här är den mest givande läsningen under 2016, i mitt tycke, utan inbördes ordning:
Blodsbunden av Augustin Erba
Korparna av Tomas Bannerhed
Två uppväxtskildringar som är snudd på självbiografiska. Båda handlar om pojkar, båda växer upp i ett Sverige som inte ligger alltför långt tillbaka i tiden (mestadels 70-tal), båda har föräldrar som sviker dem och båda saknar vänner. Väldigt sorgliga och fantastiskt fina böcker, båda två!
---
Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson
Life after Life av Kate Atkinson
Överlevarna av Wendy Holden
Dessa tre beskriver andra världskriget på ett sätt som kryper in under skinnet på en.
"Jag heter inte Miriam" utspelar sig växelvis i koncentrationslägren och i Småland, med en ovanlig vinkling.
"Life after Life" skildrar egentligen ett barns födelse, uppväxt och liv som ung vuxen men handlingen är förlagd till London under kriget (och i vissa passager även Hitler-Tyskland).
"Överlevarna" är en faktabok som berättar den osannolika historien om de kvinnor som lyckades dölja sina graviditeter och födde levande barn i koncentrationslägren - men framför allt visar den hur nazismen sakta smög sig in i samhället och möjliggjorde den fruktansvärda behandlingen av judarna.
---
I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv av Tom Malmquist
Min pappa Ann-Christine av Ester Roxberg
Två självbiografier som utspelar sig i ett Sverige av idag. "I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv" är djupt gripande om sorg, saknad och kampen för att orka leva vidare med den förkrossande sorgen efter livskamraten som dör strax efter hon fött ett barn.
"Min pappa Ann-Christine" är berättelsen om Esters pappa som är präst och på alla vis mycket manlig - tills familjen en dag får veta att han känner sig som en kvinna och nu vill börja leva som sådan fullt ut - och gradvis förvandlas till pappa Ann-Christine.
---
Vinterstängt, Jakthundarna, Grottmannen av Jörn Lier Horst
Det är inte ofta jag faller för deckare och kriminalromaner, men den här serien har något mer att säga. Här blandas samhällsfrågor med spänning på ett bra sätt.
---
Eligible av Curtis Sittenfeld
Det här är en lättviktare, men å så underhållande om man läst "Stolthet och fördom" av Jane Austen eller sett filmen ett antal gånger.
Ett extra omnämnande till Fattigfällan av Charlotta von Zweigbergk för att den visade på en verklighet som jag inte begripit existerade.
Vill gärna lyfta fram Missdådare av Annika Sandén också, för att den är en så otrolig historiebok om brottslingar i Sverige på 1600-talet.
Det var sisådär ett dussin böcker som hamnade på min lista över de bästa böckerna i år. Jag har läst drygt åttio böcker under 2016 och många av dem har varit väldigt bra.
Finint ta del av dina årsbästa! Några av dem har jag läst i år eller tidigare (Axelsson, Bannerhed, Atkinson) och gillat mycket. Är nyfiken på Erba och ser fram emot Sittenfelds nya på svenska. :)
SvaraRaderaJag såg att "Eligible" hade fått ett fyndigt namn på svenska, som kändes väldigt austenskt. Tror det var "Sanning & skvaller" eller något sånt, som liknar originaltitlarna snarare än "valbar".
RaderaHärlig lista du har satt samman, många finingar på den! Särskilt gillar jag korparna som är en roman som jag tipsar om år efter år.
SvaraRaderaJa, det var många bra böcker i år, som verkligen bjöd på läsglädje. Kate Atkinson blir jag aldrig besviken på, tror jag har läst i stort sett allt hon skrivit - och många av de andra var nya bekantskaper som jag definitivt ska hålla ett öga på.
RaderaJag heter inte Miriam minns jag som väldigt stark!
SvaraRaderaEn fantastisk berättare, Majgull Axelsson, som klarar av att levandegöra på det viset så man nästan tror att hon var med själv.
RaderaMånga fina titlar här! En härlig årslista. Majgull Axelsson är en stark favorit även hos mig. Korparna har jag velat läsa länge nu men ännu inte tagit tag i, får kanske göra det snart. Fattigfällan står jag i kö på biblioteket, tror den kan vara riktigt intressant.
SvaraRadera