lördag 8 april 2023

Bokklubben som slutade läsa



Bokens titel: Bokklubben som slutade läsa
Författare: Helen Burman
Uppläsare: Sofia Berntsson
Förlag: Lind & c:o, 2023
Antal minuter: 6 tim 33 min.

Jag lyssnade på denna ljudbok när jag låg sjuk i vintras. Det var Storytel som rekommenderade den och jag gillade upplägget med metoo-engagemanget. Men hade jag för hög feber, kanske? För det här var platt som en pannkaka, i mitt tycke.

Bokklubb med sex kvinnor i medelåldern ses för att snacka böcker men börjar prata om mäns övergrepp och feltramp, i såväl privatlivet som på jobbet och i skolan. Metoo var bra, men räckte inte hela vägen - det krävs hårdare tag, menar bokklubbsväninnorna.

Det var en bra idé till roman, men ointressant utförd. Förutsägbar och helt utan spänning. Hände ingenting - det smaskiga som utspelade sig (läs: kvinnornas hämnd på männen) fick vi bara höra talas om långt senare i andra hand. Jag hade svårt att leva mig in i en enda av de här kvinnorna och brydde mig inte om hur det skulle gå för dem. Att de hade en bokklubb ihop var dessutom bara ett berättartekniskt grepp för att lyckas få några olika kvinnor med skiftande bakgrunder att samlas av en rimlig anledning. Något boksnack hade de inte.

Nej, "Bokklubben som slutade läsa" var inget för mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar