måndag 29 februari 2016

Tematrio: Bra skildringar av barndom

På måndagar dyker tematrion upp hos Lyrans noblesser. Om jag har något vettigt att komma med, så brukar jag försöka vara med. Det är lite kul att tipsa om tre böcker på ett givet tema och sedan hoppa runt bland andra bloggar för att se om de tänkt i samma banor eller valt något komplett annorlunda.

Denna gång är uppdraget "Berätta om tre bra barndomsskildringar!". Jag har ju till och med en särskild kategori som jag kallar just barndom-/uppväxtskildring för jag gillar verkligen sådana böcker. När jag bläddrar igenom den, inser jag att jag inte har recenserat alla fina uppväxtskildringar som finns i min bokhylla. Däremot en del som jag inte tyckte så mycket om (jodå, såna finns också).

Den första jag kommer att tänka på är Mig äger ingen av Åsa Linderborg, men den har ju Lyran själv nämnt så den kan jag ju inte ta.


Underdog av Torbjörn Flygt
Otroligt träffsäkert skrivet om en pojke, hans storasyster och deras utslitna mamma i ett höghusområde i Malmö under 1970- och 80-talet. Läs!


En komikers uppväxt av Jonas Gardell
Jonas Gardell är en mästare på att skriva sorgligt och ont-i-magen-hemskt om utsatta barn och ensamhet. Även denna bok utspelar sig på 70-talet. Fantastisk författare!


Svinalängorna av Susanna Alakoski
Svinalängorna liknar Underdog såtillvida att det handlar om barn i en skånskt höghusområde på 1970-talet, men i den här boken finns inte många ljusglimtar - föräldrarna super och slåss, barnen far illa, det är fattigt och eländigt på ett sätt som kan få en att vilja ställa sig upp och vråla i protest mot sociala orättvisor.


Det finns ohyggligt många andra jag skulle vilja nämna och det kliar i fingrarna på mig att skriva en lång lista här! Hur ska man kunna välja ut tre - bara tre! - av så många fina barndomsskildringar?

Men får jag lägga till en bonus, bara för att det är en av de bästa böcker jag läst om barndomen? Vi kan ge den dispens från regeln att bara ange tre eftersom denna skiljer sig från resten genom att involvera vampyrer... Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist, så otroligt bra! Jag kan ju verka totalt insnöad men även denna bok är en uppväxtskildring - dock inte från Skåne, utan från en Stockholmsförort - under 1980-talet där barnen lämnas vind för våg. Otroligt mycket som jag känner igen från mitt eget liv.

22 kommentarer:

  1. Bra trio, men gillar inte att läsa eländesskildringar...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det kan jag förstå - men samtidigt är det så vansinnigt mycket annat. I synnerhet som alla dessa fyra böckerna beskriver ett Sverige så som jag minns det från min uppväxt under 1970- och 80-talen. Det är väl DET jag uppskattar i kombination med att barnen framträder så levande.

      Radera
  2. Bra trio, jag har läst och tyckt om alla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, mycket skickliga författare som lyckas beskriva så inlevelsefullt hur det kan vara att växa upp.

      Radera
  3. Underdog, Svinalängorna och förstås bonusboken av JAL har jag läst. Svinalängorna var verkligen en bedrövligt eländig barndomsskildring.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Underdog" slutar ändå i ett hoppfullt ljus, där båda barnen går en bättre framtid till mötes än vad deras mamma har gjort. Så kände jag med "Mig äger ingen" också. Men "Svinalängorna" är jättejobbig, ska barn få ha det så här jävligt utan att någon ingriper?!

      Radera
  4. Tack för tipsen, ja där fanns några jag vill läsa.

    SvaraRadera
  5. Mig äger ingen och Svinalängorna har jag läst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men då borde du prova Jonas Gardells lilla bok också! :-)

      Radera
  6. Svinalängorna har man ju hört mycket om. Kanske borde prova på den nån gång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen av böckerna är svårläst egentligen, det svåra är att svälja att barn for illa då och far illa än idag.
      Svinalängorna är dessutom skriven med ett så vackert språk, tyckte jag, så bara det gör den värd att läsas.

      Radera
  7. Låt den rätta komma in är en härlig bok, kul att den fick vara med även om det bara var på ett hörn :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Föräldrarna är så frånvarande i den boken - barnen driver omkring på gator och torg, ingen verkar bry sig om dem.

      Radera
  8. Låt den rätte komma in är fortfarande en av de bästa böcker jag läst, så hemsk och så bra. Och Gardell likaså! De andra två har jag inte läst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ju inte alls fastnat för de där Y.A-bokserierna med vampyrer och varulvar, är måttligt förtjust i övernaturligheter. Men på något vis får John Ajvide Lindqvist sina böcker att handla mest om relationer, kärlek, ensamhet och uppväxtvillkor och mindre om zombies och vampyrer trots att de inslagen är rätt påtagliga.

      Radera
  9. Underdog, En komikers uppväxt och Låt den rätte komma in har jag läst alla tre. Riktigt bra böcker. Svinalängorna har jag bara sett som film och den var också bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som att vi har lika boksmak! :-)

      Radera
  10. En komikers uppväxt är den enda jag har läst, men den är så himla bra :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, verkligen! Men "Svinalängorna" är väl värd att läsa - den fick Augustpriset när den kom ut - och tja, ALLA böckerna är jättefina även om de är sorgliga också.

      Radera
  11. En komikers uppväxt ska jag nog läsa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en tunn liten bok som ändå gör stort intryck.

      Radera