tisdag 28 februari 2017

Tematrio: Brittiska författare

Veckans tematrio är lätt för anglofiler, konstaterar Lyran, för denna gång handlar det om tre riktigt bra romaner skrivna av en brittisk författare. Knepigt att begränsa sig!


Jag skulle vilja säga: C.S. Lewis för att hans böcker om Narnia betytt så oerhört mycket för mig. Och Ian McEwan för att han skriver så rysligt spännande om relationer. Slutligen...


...Hilary Mantel som är makalöst duktig på att förflytta en i tid och rum! Nu får hon banne mig bli klar med den tredje delen i serien om engelske kungen Henrik VIII, det har tagit alldeles för lång tid.

30 kommentarer:

  1. Wolf Hall väntar min bokhylla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var beredd på att alla heter Thomas! :-D

      Radera
  2. tyckte mycket om Wolf Hall filmatisering

    SvaraRadera
  3. Wolf Hall och För in de döda är väldigt bra, filmatiseringen ännu bättre. Ska läsa Mantels böcker om franska revolutionen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag gillade båda böckerna och väntar på den utlovade tredje. Den är tydligen inte ens klar på engelska, så jag lär få vänta länge... Filmatiseringen har jag inte sett. Vår teve krånglar hela tiden så jag orkar knappt ens se Rapport längre.

      Radera
  4. Jag kanske hade otur med min Ian McEwan-bok (Hetta) för jag lovad mig själv att aldrig läsa något mer av honom :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nämen? Då tycker jag du ska prova Försoning. Underbar! Jag gillar faktiskt allt av honom, men just Försoning är inte så konstig som en del av de andra.

      Radera
  5. har läst och tyckt om flera romaner av McEwan. tycker nog allra bäst om Försoning. Chesil Beach hade jag däremot svårt för. Lewis är ju klockren liksom Mantel, som jag tycker mycket om

    SvaraRadera
    Svar
    1. Försoning är nog min favorit med, men Kärlekens raseri och Cementträdgården är också väldigt bra. Jag skulle vilja läsa den nyaste, den om barnet i magen.

      Radera
  6. Bra trio, Domaren har jag inte läst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Domaren" är en perfekt bokcirkelbok med massor att prata om!

      Radera
  7. Svar
    1. Tack, de var väl inte så revolutionerande - men just brittiska författare har väl de flesta av oss läst mängder av.

      Radera
  8. McEwan har verkligen skrivit massor med intressanta romaner. Jag tror min favorit är "On Chesil Beach". Eller kanske "Cementträdgården". Eller kanske "Försoning"...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte läst "On Chesil Beach", tyckte den lät så deprimerande. Men (som jag skrev ovan) så tycker även jag att "Cementträdgården" och "Försoning" hör till det bästa han skrivit - och "Kärlekens raseri" som inleds så spektakulärt.

      Radera
  9. Har inte läst någon av dessa författare. Men Wolfhall och uppföljaren står och väntar i bokhyllan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu har jag spanat på DINA förslag och det var ganska kul :-)

      Radera
  10. Jag läste Narnia för första gången förra året som vuxen, skulle tro att man ser betydligt mer mellan raderna nu än vad man skulle gjort som liten :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det tror jag verkligen att man gör! Exempelvis såg jag Aslan enbart som ett snällt lejon när jag var barn, och nu framstår ju hela historien på ett helt annat vis när man är vuxen.

      Radera
  11. Jag tycker mycket om alla din tre!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, SÅ bra författare inom helt skilda genrer.

      Radera
  12. För varje gång någon nämner Hilary Mantels bok vill man så gärna läsa den, men så kommer annat emellan hela tiden. Hopplöst fall! :o

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan i och för sig förstå dig. Det är som med Kristin Lavransdotter - jag TÄNKER att jag ska läsa den, men den är så tjock så jag börjar alltid på någon annan bok först...

      Radera
  13. Wolf Hall ska jag läsa någon gång.

    SvaraRadera
  14. Jag kunde verkligen inte begränsa mig utan gick kanske lite väl långt utanför ramen med bara tre! McEwan har jag än så länge bara läst Försoningen av, nästa bok får nog bli den du tipsar om! Wolf hall älskade jag, trots att alla verkade heta Thomas! Lewis är verkligen en kär barndomsfavorit!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag såg att du hade stora problem att hålla dig till TRE den här gången :-) Lyran kunde gott ha sagt redan på förhand att vi skulle skriva om tre manliga, tre kvinnliga, tre gamla, tre nya, tre deckare, tre kärleksromaner etc för när det gäller brittiska böcker så finns det FÖR mycket att välja bland!

      Radera
  15. Wolf Hall måste jag ju läsa, tack för tipset! Domaren har jag läst, jag tyckte väldigt mycket om den under tiden jag läste den, och ännu mer efteråt. Det var tydligt att den baserade sig på riktiga rättsfall. Väldigt intressanta moraliska frågor, jag gillar (ibland, inte alltid) när böcker väcker fler frågor än de svarar på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Domaren var bra, det är nyttigt att utmana sig själv ibland - fundera på vad man EGENTLIGEN tycker och varför man har den åsikten.

      Radera