söndag 10 juni 2012

Vi i villaBokens titel: Vi i villa
Författare: Hans Koppel (pseudonym)
Förlag: Månpocket efter överenskommelse med Wahlström & Widstrand, 2008
Antal sidor: 176

Den här boken är kort nog att slukas på en eftermiddag och den inbjuder även till att göra just det. Vilken liten pärla! Så otroligt träffsäkert, sorgligt och sjukt roligt skriven som den är.
Att köpa den var en chansning från min sida: jag såg boken på AdLibris och tyckte att omslaget var lite småknäppt. Det stod att handlingen var följande:

"Du ser ut som du mår och du mår inte bra. Långsamt börjar du sortera tankar, reda ut vad du har ställt till med, tänka igenom vad du riskerar.
Hon kommer att lämna dig. Nej, hon kastar ut dig. Du får flytta runt som en tonåring och slutligen nöja dig med en tvåa i ett miljonprojekt. ---
Anders bor i villa med fru och dotter. Han har en älskarinna och spelar innebandy. Allting borde vara bra."

Med en alldeles fantastiskt välskriven dialog visar Hans Koppel hur en familj går sönder. Ibland kan det vara lite knepigt att veta vem som säger vad, eftersom det varken finns talstreck eller någon markör för vem som pratar ("sa Anders", "frågade Filippa") men det är det helt klart värt besväret för att få läsa en så otroligt verklighetstrogen dialog.

Jag misstänker att Hans Koppel antingen skriver manus för film eller har suttit och läst högt för att få ett realistiskt vardagsspråk av idag, för det här är inte någon uppstyltad svenska utan nästan som att läsa en bandupptagning.

Anders och Filippa lever ett högst ordinärt förortsliv med sin dotter i en villa, i ett område där alla har koll på alla och ingen vill visa något annat än en perfekt fasad. Boken kanske skruvar till det mer än vad de flesta av oss får vara med om, men ändå är igenkänningsfaktorn skyhög. Läs den!

Betyg: Briljant skriven dialog och mycket underhållande berättelse.

Rekommenderas: Till alla unga och medelålders par - de allra flesta kommer garanterat att känna igen sig själva, vänner, grannar eller släktingar i denna berättelse.

Snackis: Ja, det här är en solklar snackis som skulle passa i bokcirkeln eller på tjejträffen.

Länk till boken på AdLibris: HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar