torsdag 5 juli 2012

Kungens födelsedagBokens titel: Kungens födelsedag
Författare: Hans Koppel (pseudonym)
Förlag: Telegram bokförlag, 2010
Antal sidor: 180

Det är helt klart såna här små pärlor som Hans Koppel ska skriva, inte rysare av det slag som han gett sig i kast med på sista tiden.

Boken "Kungens födelsedag" läser man ut på en kväll eller två. I vanliga fall gillar jag inte noveller och alltför korta romaner, men de här små historierna är väl värda att läsa ändå. (Snygg formgivning också!) Som vanligt är det dialogerna som är Koppels styrka, de är fantastiskt trovärdiga, mitt-i-prick och med ord som känns helt vardagliga och nutida.

Några unga miljöaktivister protesterar mot biltrafiken i Stockholms innerstad samtidigt som svenske kungen bestämmer sig för att ta en liten avstickare från den planerade färdvägen till slottet. Av en slump hamnar kungen och drottningen mitt i händelsernas centrum och det är miljöaktivisterna inte sena med att utnyttja.

Jag gillar hur Hans Koppel ger oss så många karaktärer i denna lilla roman och sedan binder ihop dem. Ska inte avslöja alla kopplingar här, men det kan vara sånt som att en kille och en tjej stöter ihop i ett obehagligt sammanhang som kan tyckas lösryckt - men båda två är på olika vis involverade i historien eller är släkt eller vänner med personer som är det. Litegrann som när man säger "vad världen är liten ändå!"

Betyg: Riktigt bra men tveksamt om den gav något mer än underhållning.

Rekommenderas: Till dem som vill läsa något lättsamt om att förändra världen, en bit av Sverige av idag och som inte orkar plöja en tung, tjock bok.

Snackis: Kan kanske vara kul att diskutera. Det fanns många ställningstaganden där man kan spekulera i hur man själv skulle betett sig.

Länk till boken på AdLibris: INBUNDEN eller POCKET.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar