måndag 15 oktober 2012

Ladies



Bokens titel: Ladies
Författare: Johan Hakelius
Förlag: Månpocket, efter en överenskommelse med Bokförlaget Atlantis, 2011
Antal sidor: 511

En tegelsten om engelska tanter!

Johan Hakelius måste vara närmast besatt om engelsk överklass, för annars begriper jag inte hur han har orkat ta fram ett sådant gigantiskt faktaunderlag inför skrivandet av denna bok. Drygt femhundra proppfulla sidor med de mest sanslösa levnadsöden. Bara personregistret i slutet av boken fyller nära 13 sidor med namnen på alla som förekommer i denna faktaspäckande bok.

Hakelius har skrivit underhållande om nio kvinnors fascinerande liv i (huvudsakligen) Storbritannien under (mestadels) 1800-tals slut och fram till 1900-talets mitt. Det här är överklassens berättelser om förlovningar och äktenskap, debutantbaler och utlandsresor kryddat med de mest osannolika detaljer.

DN har skrivit att boken Ladies är "oavlåtligt underhållande" och det är den faktiskt - men inte så till den milda grad att man inte kan lägga ifrån sig boken, utan bara just så mycket att den är underhållande hela tiden. Just då man tröttnat på att läsa om någons trassliga förlovningar så kommer en rolig anekdot insmygandes.

Norrbottens-Kuriren har enligt pocketbokens omslag skrivit att Ladies är "alldeles omöjlig att lägga ifrån sig" - men där tog de nog i så de storknade. Man undrar ju vem som orkar sträckläsa över femhundra tättskrivna sidor om egocentriska och numera döda damer. Inte jag i alla fall...

Hakelius skriver med humor och lätthet. Det är beundransvärt hur han har samlat ihop så många udda små historier att väva in i sina berättelser om dessa damer! Man får nästan känslan av att han var med på plats och gjorde små noteringar. Han skriver själv i sin inledning att folk alltid undrar "Varför valde du just det ämnet? Just de personerna? Just på det sättet?" och att svaret är att han tycker engelska damer är värda att uppmärksammas.

En annan värld öppnar sig för den som läser "Ladies" - tänk att för bara hundra år sedan så levde faktiskt brittiska hertiginnor i sina slott (ofta gamla, ruggiga och dåligt renoverade) med sina rika äkta män (eller fattiga äkta män, som kämpade för att upprätthålla skenet av rikedom och lyx). De for jorden runt i atlantångare, järnvägsvagnar eller nya automobiler. De ägde smycken för en smärre förmögenhet. De arrangerade äktenskap och planerade förlovningar som utstuderade krigsstrateger. De förskingrade pengar, blev bittra fiender, koketterade och intrigerade, levde omoraliskt och utsvävande.

Många av de omskrivna överklasskvinnorna är självupptagna, fixerade vid välstånd och materiella ting, bortskämda och beter sig som om de led av någon bokstavsdiagnos tänker jag när jag läser om den ena ladyn efter den andra. Deras osannolika liv, så nära i tiden och ändå så långt bort, är det som gör boken just "oavlåtligt underhållande".

Betyg: Välskrivet, detaljerat och underhållande - men mastigt!

Rekommenderas: till dem som gillar historia, i synnerhet kvinnohistoria och allra mest den kvinnohistoria som omfattar en minimal skärva av mänskligheten: den brittiska överklassen.

Snackis: Som tidigare sagt: klass är alltid något att diskutera. Frågan är om någon orkar prata efter att ha tuggat i sig denna tegelsten...

Länk till boken på AdLibris: INBUNDEN eller POCKET.
Passa gärna på att läsa Johan Hakelius brev till AdLibris-läsarna HÄR: detta hade jag mycket roligt åt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar