tisdag 25 december 2012

Fjäril i koppelBokens titel: Fjäril i koppel
Författare: Zinat Pirzadeh
Förlag: Pocketförlaget, 2012
Antal sidor: 288

Ett myllrande persongalleri, fantasiska människoöden, starka familjeband och kärlekshistorier blandat med en doft av prunkande trädgårdar och salta bad, stekheta gator i mellanöstern, arabiska seder och persisk kultur. Och så tortyr, fundamentalistiska muslimer, ett brutalt maktövertagande och rent fasansfulla metoder att med religionen som hot kväva människors liv och lust.

Det här är både en fruktansvärd berättelse om det totalitära styre som ayatollah Khomeinis regim innebar för folket i Iran - och den värld som flickan Shirin växer upp i innan revolutionen. Berättelsen om hennes släkt är varm och kärleksfull och levande beskriven. Berättelsen om revolutionen är desto värre, knappt så man orkar ta in den.

Jag skulle tro att mycket av det som Shirin är med om, är Zinat Pirzadehs egen livshistoria - om än inte allt. Kanske är några av de mest osannolika släktingarna uppdiktade eller "förstärkta", men på det hela taget känns det som att detta har hänt på riktigt.

I Shirins omedelbara närhet finns en elegant mormor med smak för flärd, en gigantisk farmor och pytteliten ryss till farfar, en underskön morbror, en farbror som spelar med stora summor och en annan farbror som flirtar vilt med alla kvinnor, en trogen hushållerska, en remarkabel tvätterska på hamambadet och en enastående modig lärarinna under revolutionen.

Det gör ont att veta att i ett land inte alltför långt ifrån oss har kvinnor (och män förstås) förtryckts på det vis som beskrivs i boken, nu i vår tid. Alldeles på riktigt. Boken väcker många tankar hos mig om vikten av yttrandefrihet, religionsfrihet, tryckfrihet och demokrati.

Jag sträckläste boken och tror att det kommer även ni att göra om ni läser den! (Jag har sett några på Adlibris som lämnat kommentarer som "Tråkig!" eller "lite seg att komma in i" - men då fattar jag ärligt talat inte hur man är funtad...)

Betyg: En bok att sluka för de gripande människoödenas skull.

Rekommenderas: till dem som vill ha en bit modern historia, om revolutionen i Iran 1978 och åren därikring.

Snackis: Det här är en garanterad snackis! Här finns stoff till diskussioner om frihet, jämlikhet och broderskap så det räcker till för flera bokträffar.

Länk till boken på AdLibris: INBUNDEN och POCKET.

1 kommentar:

  1. Den här står redan i hyllan och väntar. Vi får se hur långe det dröjer innan den kommer överst i läshögen.

    SvaraRadera