tisdag 17 juni 2014

Mörka platser


Bokens titel: Mörka platser
Författare: Jillian Flynn
Originalets titel: Dark Places
Översättare: Ulla Danielsson
Förlag: Modernista, 2012
Antal sidor: 427

Kriminalromaner är bra förströelse emellanåt, om man vill fly från verkligheten (jobb, hushåll, familj, rubbet!) eller har ledigt (sommarlov, slö söndag, sjukskrivning). Då brukar jag försöka välja något som inte är en regelrätt deckare eller en snaskig, blodig mordhistoria utan en välskriven kriminalroman. Just den här köpte jag eftersom jag dels sett att väldigt många andra lovordat den och dels för att den hade ett så snyggt omslag. Jag blev väl påverkad av att så många bloggare och kända recensenter tyckte att det var en bra bok.

Simpel handling. Fattig familj ute på vischan, USA, 1980-tal, våldsamt egotrippad pappa sticker hemifrån, hårt kämpande mamma lämnas ensam med barnen. Tonårssonen Ben är ytterst märklig. Döttrarna är en bra bit yngre, tripp-trapp-trull i småflickor. Yngst av dem alla är Libby, som är sju år fyllda då hon tvingas uppleva hur hela hennes familj slaktas av storebror Ben (som hamnar i fängelse på livstid).

Nu har 25 år gått och Libbys fonder och insamlingspengar är slut. Hon har ingen kontakt med sina få levande släktingar, hon tänker på sina mördade systrar och sin mamma varje dag, hon lever helt verklighetsfrånvänt och ensamt, utan jobb och utan pojkvän.

En dag blir hon kontaktad en ung man som undrar om hon vill tjäna lite pengar bland en grupp nördar som specialiserat sig på mordet. De frågar om hon vill sälja brev och andra tillhörigheter, kanske komma och hålla ett föredrag om sin familj och om hon kan besöka sin bror i fängelset för att försöka få honom fri. Det är första gången Libby inser att omvärlden inte tror på hennes vittnesmål, att de anser att Ben är oskyldig, att hennes bror kanske sitter inlåst för mord han inte begått.

Men om inte Ben är mördaren, vem är då skyldig?

Det här är en bok som rör sig i slow motion. Den är lika långsam som livet på den amerikanska prärien (tro mig, jag har själv bott där!). Ibland blir jag riktigt frustrerad, vill skynda på, jaga vidare, veta mer. Men boken stakar sig sävligt fram genom gamla minnen och episoder från åttiotalet varvat med nutidens Libby och hennes ansträngningar att hitta familjens mördare.

Långsamt, långsamt begriper man att nästan ingen i boken är som man först trodde. Mamman, pappan, storebrodern - alla utvecklas de och blir levande personer med bakgrundsberättelser som förklarar deras agerande. Libby själv är gravt asocial, en otrevlig och våldsam kleptoman som bara tänker på sig själv. Rent ut sagt elak många gånger. Inte en romanhjältinna att tycka om!

Betyg: Utrustad med gott tålamod är det en fantastiskt spännande skriven bok som fungerar litegrann som en adventskalender där varje lucka ger nya ledtrådar till händelseförloppet. En otålig individ rekommenderas välja något annat!

Rekommenderas till: se ovan.

Snackis: För en gångs skull en kriminalroman som man kan använda som samtalsämne. Jag skulle dock säga att det är lika mycket en vanlig skönlitterär bok som något annat; tro inte att det här är en engelsk deckare för det handlar mer om relationer än om ond, bråd död.

Länk till boken på Adlibris: POCKET eller INBUNDEN

Min bok införskaffades på bokrean, ett fint inbundet exemplar. Sedan dess tycks förlaget ha ändrat designen, för den inbundna boken har ett annat omslag än vad min bok - och pocketupplagan - har.

1 kommentar:

  1. Nu har jag länkat vidare även till dig! =) Tack för att du påpekade! Libby Day är en mycket speciellt karaktär som jag blev oväntat förtjust i =) Flynn är en mycket skickligt författare och jag kan varmt rekommendera hennes andra böcker också. / Midnatts ord

    SvaraRadera