lördag 20 september 2014

Astrid från Vimmerby


Bokens titel: Astrid från Vimmerby
Författare: Lena Törnqvist
Förlag: Eriksson & Lindgren, 1998
Antal sidor: 61

Den har några år på nacken nu, den här boken. Jag tror jag fick den i present av någon, minns inte vem, och det är väl en typisk gå-bort-present som de flesta kan uppskatta.

Jag har fler böcker om Astrid Lindgren men den här är den bästa, trots sitt lilla format.

Boken är fylld av fina bilder, mestadels från Astrids privata album, som visar allt från hennes far- och morföräldrar till de egna föräldrarna Samuel August och Hanna och vidare till Astrid och hennes tre syskon. Perfekt att bläddra och läsa några sidor i, återvända och läsa lite till!

Här finns bilder på bostäder och gårdar, släkt och skolkamrater, livet i Småland vid sekelskiftet och hur det var att gå i skolan på 1910-talet. Vidare till Astrids flytt till Stockholm, maken Sture och de båda barnen. Sedan följer berättelser om hennes böcker och författandet, med små utdrag ur de berömda barnböckerna.

Jag är mycket förtjust i denna lilla bok. Man kan verkligen inte säga att det är någon skönhet i fråga om layout och formgivning, men det gör inget. Den är intressant och lärorik, författarinnan är påläst och engagerad, boken kryllar av teckningar, utdrag, faksimiler och foton. Den är helt enkelt väldigt trevlig när man vill lära sig mer om en av Sveriges mest beundrade och lästa författare!

Betyg: Oproffsigt layoutad, men det kan man förlåta för den är så inbjudande att bläddra i och har så föredömligt korta och informationsrika kapitel om såväl Astrid och livet omkring henne. Det här är feelgood, om något!

Rekommenderas till: dem som gillar Astrid Lindgren och svensk historia.

Snackis: Tror inte det.

Länk till boken på Adlibris: INBUNDEN.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar