onsdag 11 maj 2016

Mördaren ljuger inte ensam


Bokens titel: Mördaren ljuger inte ensam
Författare: Maria Lang (pseudonym för Dagmar Lange)
Förlag: Vingförlaget (Kooperativa Förbundet, LTs Förlag, Norstedts), 1952
Antal sidor: 220

När jag hade läst några Lang-deckare i följd, insåg jag att det var en miss att inte ha börjat med den allra första. Sagt och gjort: jag köpte ett fint, begagnat exemplar som passar utmärkt med de andra i serien.

Här får man för första gången träffa Puck Ekstedt, den lite småtramsiga hjältinnan i böckerna och se henne bli störtförälskad i Einar Bure, Eje, som senare ska bli hennes äkta man. Tillsammans med ett gäng litteraturforskare, filmfantaster, teaterfolk, diktare och konstnärer tillbringar de några sommarveckor ute på en stor ö i Bergslagen.

Såklart blir värmen tryckande, åskan rullar in från sjön och mitt under hällregn och muller kommer dramatiska urladdningar bland människorna... Och nu pratar jag inte om sexuella sådana, även om Maria Lang är förvånansvärt öppen med att semesterfirarna känner pirrande känslor och anser varandra vara "erotiska" (lustigt uttryck att säga så om någon!).

Vem som var mördare kunde jag inte klura ut denna gång heller, men däremot gissade jag omedelbart vilken mördarens hemlighet var. Maria Lang är överförtjust i dramatiska avslutningar à la Agatha Christie, där hela sällskapet samlas i en salong och dricker kaffe djupt nersjunkna i bekväma fåtöljer medan den förträfflige kommissarie Christer Wijk avslöjar vad hans skarpa hjärna tänkt ut...


Omdöme: Synd att huvudpersonen Puck har så nedlåtande tankar om sig själv, trots att hon är en ung, smart, akademiskt studerande person. Jag stör mig på att hon ständigt tänker "till och med jag kunde begripa" eller säger "mitt lilla huvud" som om hon vore ointelligent. Romanen är onödigt kryddad med vackra människor som mest är ute efter sex och het kärlek.

Det här var Langs debutbok som gjorde braksuccé och borgade för hennes livslånga karriär som svensk deckardrottning - men njaaa... En mysig deckare i svunnen tid men rätt tramsig på det hela taget.

---

Under åren 1949-1958 gavs Maria Langs första tio böcker ut:
1. Mördaren ljuger inte ensam
2. Farligt att förtära
3. Inte flera mord!
4. En skugga blott
5. Rosor, kyssar och döden
6. Tragedi på en lantkyrkogård
7. Se döden på dig väntar
8. Mörkögda augustinatt
9. Kung Liljekonvalje av dungen
10. Farliga drömmar


Boken tycks inte finnas att köpa längre, men här är länken till den INBUNDNA utgåvan från 2013.

2 kommentarer:

  1. Jag minns boken bara vagt men såg TV-filmatiseringen med Tuva Nowotny för något år sedan (gillade den, förutom rollsättningarna och rolltolkningarna av Eje och Christer Wijk). Tvisten var kanske mer överraskande när boken kom ut än vad den är idag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Säkert var det så! Men också frispråkigheten kring alla de här unga vackra människornas kärlekstörst och sexbehov.

      Radera