torsdag 28 juli 2016

Paris for One


Bokens titel: Paris for One
Författare: Jojo Moyes
Förlag: Penguin Books, 2014
Antal sidor: 96

Den här lilla boken är visserligen ingen novell, men ungefär så minimal som en roman kan bli. En trevlig liten historia på knappt hundra sidor, satta i stor stil, som tycks ingå i en läsfrämjarkampanj. Jag beställde den främst för att jag har goda erfarenheter av serien Quick Reads, som verkar vara ett sätt att lotsa in ovilliga läsare i böckernas underbara värld:
"Quick Reads are brilliant short new books written by bestselling writers so help people discover the joys of reading för pleasure."

Jojo Moyes känner väl alla igen från "Me Before You" som blivit en gigantisk bestseller. Här har hon skrivit en underhållande historia om inte-så-söta, högst ordinära engelska Nell (döpt efter Dickens romanfigur) som är 26 år gammal och ihop med världens mest egotrippade pojkvän, Pete. För att ge sig själv en present bokar Nell biljetter till en helg i Paris med Pete och påstår sedan inför sitt flamsiga och supande tjejkompisgäng att det är pojkvännen som oväntat bjudit henne.

För Nell är det en underbar händelse att få åka till Paris, hon har aldrig varit där och nu har hon i detalj planerat alla aktiviteter. Men på tågstationen får hon ett sms just när Pariståget kommer in på perrongen: "Ledsen älskling, fastnat på jobbet, hinner inte komma"...

Mitt foto: Nell köper en vacker, grön klänning med ananasmönster. Det här är min mest hysteriskt mönstrade klänning, så den får tjäna som bakgrundsmotiv.

Omdöme: Precis som i "Me Before You" lyckas Jojo Moyes undvika att falla pladask i de fällor man tror är närmast oundvikliga. Nell reser ensam till Paris och upplever saker hon aldrig trodde hon skulle få vara med om, men boken bjuder på överraskningar och tar inte alltid lättaste vägen ut. En trevlig bagatell, sammanfattningsvis.

Länk till boken på Adlibris: POCKET.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar