onsdag 9 oktober 2024

De förlorade ordens bok



Bokens titel: De förlorade ordens bok
Författare: Pip Williams
Originalets titel: The Dictionary of Lost Words
Översättare: Annika Sundberg
Förlag: Historiska Media, 2023
Antal sidor: 430

1800-talets iver att samla in alla engelska ord (!) för att skapa världens mest heltäckande ordbok, är vad denna roman ytterst handlar om. 

Esmes far sitter med i den lilla klick män som tar emot, värderar och sorterar de ord som skickas in på identiska lika stora papperslappar från hela Storbritannien till Skriptoriet i Oxford. Lilla Esme är moderlös och har just inget annat att göra än att sitta under det väldiga ekbordet och lyssna på männens dämpade prat om ords betydelser. Hon får helst varken synas, höras eller märkas. Med åren börjar hon såklart skolan, men tillbringar ändå all tid i Skriptoriet och är en uppskattad hjälpreda.

Men Esme börjar fundera på vilka ord som väljs ut för denna omfattande ordbok och vilka som sorteras bort. Står de kvinnligt laddade orden med; om barnafödande och graviditet, om våra kroppar och dess funktioner? Och hur är det med orden som beskriver de - på den tiden - kvinnliga sysslorna att laga mat, baka, ta hand om hushållet, uppfostra barn, sy och sticka, lappa och laga? 

För att inte tala om de ord som används bland tandlösa försäljare i marknadsstånden, bland prostituerade och skådespelerskor, bland hamnarbetare och springpojkar? Hur är det med svordomar, slanguttryck och könsord?

Esme börjar misstänka att Oxfords ordbok kommer att sakna den kvinnliga aspekten. Och vad gör det med oss människor om vårt språk inte anses värt att sparas och användas? När våra uttryck inte räknas? När de ord vi använder dagligen inte anses fina nog att få vara med i en ordbok?

Det här är en roman, rätt gullig och ytlig sådan, men den är helt baserad på det enormt intressanta arbetet med Oxfords engelska ordboks första utgåva. Mycket spännande att författaren gjort sådan research och lyckats få fram så mycket av fakta i sin tämliga söta skönlitteratur. 

Jag gillade boken, i synnerhet filosoferandet kring orden och deras betydelse men även de fina historiska skildringarna av England i början av det nya seklet med suffragetternas kamp och första världskrigets hot. 

Min bild: Lite extra kul att mormor gav mig sitt ex av The Concise Oxford Dictionary, "third edition, reprinted" från 1938 - en bok jag alltid uppskattat och varit rädd om. Så roligt att få veta mer om den fantastiska historien bakom den!

4 kommentarer:

  1. såg filmen i svt och hittade i min bokhylla: Professorn och galningen av Simon Winchester:

    https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2022/11/the-professor-and-madman-i-svtplay.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där var ju riktigt intressant, tack för infon!

      Radera
  2. älskar gamla ordböcker, du har din mormors, fint

    SvaraRadera