torsdag 31 maj 2012

En helvetes vinterBokens titel: En helvetes vinter - Winter´s Bone
Författare: Daniel Woodrell
Förlag: Natur & Kultur
Antal sidor: -

Jag ramlade över den här boken och förstod först senare att det är förlagan till den uppmärksammade och Oscarnominerade filmen "Winter´s Bone". Efter att filmen kom ut har bokens titel ändrats från "En helvetes vinter" till "Winter´s Bone: En helvetes vinter" och omslaget ser numera ut så här:

Jag tycker att beskrivningen på AdLibris är så bra så jag kan inte uttrycka det bättre själv. Det vore löjligt att försöka hitta på en egen variant av denna informativa text, så här kommer ett citat från deras webshop:

Ree Dolly, 16 år, bor med sin familj i ett risigt hus i hålan Ozark, i den amerikanska söderns skogsmarker. I Ozark är alla mer eller mindre släkt med varann och försörjningen kommer huvudsakligen från tillverkning och försäljning av narkotiska preparat.

Här skjuter man ett par ekorrar till middag och gifter sig om man blir på smällen. Ree, som är fast hemma med en sinnessjuk mamma och två småbröder, drömmer om att söka sig till armén för att komma bort från sin miserabla tillvaro.

Pappa Jessup är sällan hemma, och en dag knackar polisen på dörren och meddelar att han är kallad till rättegång. Infinner han sig inte faller den borgen han ställt med huset som säkerhet. För att rädda huset och familjens enda trygga punkt, måste Ree nu snabbt finna Jessup och övertala honom att inställa sig inför rätten i tid.

Men ingen vill hjälpa Ree, som blir kallt avvisad av folket i trakten. Ingen vill prata med henne och framför allt inte om Jessup. Till slut inser Ree att hennes pappa troligen inte längre är i livet, men för att rädda huset måste hon kunna bevisa det ...

Winter's bone:En helvetes vinter är en svart, vacker och gripande roman av country noir-författaren Daniel Woodrell.

Det här är verkligen en fantastisk bok, tycker jag. Trots det smutsiga, våldsamma, fattiga och hopplösa livet som Ree och hennes hela omgivning lever i de där gudsförgätna Ozark Mountains är det ändå en historia om hopp och lust att ta sig vidare.

Jag läste på en hel del om regionen där detta utspelar sig och det verkar som att det mesta i boken är helt sanningsenligt: naturen, klimatet, människorna, misären, knarket, inaveln och framför allt misstänksamheten mot samhället och världen utanför.

Författaren Daniel Woodrell växte upp i denna miljö och kan skildra den på ett sätt som nog skulle varit svårt för en utomstående att göra.

Det är en tunn bok som går snabbt att läsa men som stannar kvar efteråt. Språket är poetiskt och vackert, beskrivande och med någon sorts naturromantik blandat med svärta och vemod och våld. Oerhört fint skriven och mitt-i-prick i sina berättelser om dessa "white trash"-människor och deras svåra liv. Jag kände igen mig i mycket av det som jag själv såg som utbytesstudent i en familj som på många vis levde så här.

Betyg: Högsta betyg för en brutal historia som hade kunnat vara sann och som berättas med ett vackert, beskrivande språk.

Rekommenderas: Till vuxna som vill läsa en hemsk men lite hoppfull berättelse om en flicka i en del av USA där inte vanliga lagar gäller.

Snackis: En bra snackis!

Länk till boken på AdLibris: HÄR och DÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar