måndag 16 december 2013

Att skriva - en hantverkares memoarer


Bokens titel: Att skriva - en hantverkares memoarer
Författare: Stephen King 
Originalets titel: On Writing - A Memoir of the Craft
Översättare: Tove Borglund Jansson 
Förlag: Bra Böcker, 2011
Antal sidor: 256

Jag har tänkt - jag som ungefär varannan svensk! - att jag någon gång ska skriva en bok. Vissa perioder skriver jag och lägger undan (inga manus i skrivbordslådan men halvdana bokskisser i datorns hårddisk...) och vissa perioder prioriterar jag annat skapande. Nu har jag dock köpt ett antal böcker om konsten att skriva.

När vi i bokklubben fick i uppgift att läsa Olof Lagercrantz "Om konsten att läsa och skriva" så snappade jag upp att många, många menar att Stephen Kings "Att skriva - en hantverkares memoarer" är den bästa i hela genren. Jag hade aldrig hört talas om den förut, trots att den kom ut redan år 2000. Men ju mer jag läste om den, desto mer insåg jag att det var något för mig.

Vilken bok! Det här är lysande underhållning och undervisning på samma gång.

Den första halvan av boken handlar om Kings barndom, uppväxt och liv som ung vuxen - och hur han hela tiden skriver. Det lockar till skratt och tanke, det är enormt underhållande och självutlämnande. Jag får en helt annan syn på mannen som för mig tidigare varit synonym med den blodiga tonårstjejen Carrie, den otroligt hemska Jack Nicholson-filmen The Shining, den helt vidriga Det (It) om en clown som kan få vem som helst att hata clowner för resten av livet, Jurtjyrkogården, Lida, Den gröna milen och många andra skräckböcker. Jag visste egentligen inget alls om King som person. Hans uppväxt i USA under 1950- och 60-talen är onekligen intressant. Dessutom sprudlar boken av berättariver och en passion för skrivande.

Den andra halvan av boken fokuserar på själva skrivandet, dess verktyg och hur man lägger upp arbetet. Författaren kommer med många tips, ytterst få pekpinnar, mängder av inspiration och ryggdunkningar och "det här fixar du!". Det är lärorikt och roligt - och garanterat en bok jag kommer att läsa om när jag hunnit lite längre i min strävan efter att själv ge ut en bok. Jag håller med alla de som sagt att det här måste vara den bästa boken i ämnet. 

Betyg: enbart positivt, uppmuntrande, enormt underhållande och lättslukat skrivet!

Rekommenderas: till de som antingen planerar att ge ut en novell eller roman - eller som är nyfikna på den ofantligt framgångsrike skräckförfattaren Stephen King.

Snackis: Ja, tillsammans med andra nybörjarsförfattare skulle man kunna få en intressant diskussion.

Länk till boken på AdLibris: STORPOCKET.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar