torsdag 27 november 2014

En komikers uppväxt


Bokens titel: En komikers uppväxt
Författare: Jonas Gardell
Förlag: Månpocket efter en överenskommelse med Norstedts, 1993
Antal sidor: 248

En alldeles magisk bok, så otroligt underhållande samtidigt som det är en djupt sorglig berättelse om en pojkes uppväxt. Här känner jag igen mig och mina forna klasskamrater i mycket! Precis som Jonas Gardell växte jag upp i en norrförort till Stockholm, inte precis samtidigt utan ett antal år senare - men mycket är så likt så jag nästan tror vi har gått i samma skola, bott i samma radhusområde, haft samma dagmammor, grannfruar, mat-tanter, magistrar och klasskompisars pappor. Det är inte en slump att det här är en bästsäljande bok. Skulle tro att vansinnigt många svenskar känner igen sig!

I korthet kan man säga att det handlar om Juha Lindström, hans finska mamma Ritva, hans svenska pappa Bengt och lillasyrran Marianne och bästa kompisen Jenny. Det här är Juhas skildring av en barndom som utspelar sig på 1970-talet och hur han blir klassens clown för att överleva. Som jag tolkar det, är Juha till stora delar Jonas Gardell som barn.

Min pocket är ju från stenåldern, inser jag när jag nu åter öppnar den. Jag köpte den tydligen 1993, herregud, var jag ens vuxen då? Var Jonas Gardell det? På omslagsbilden är han så ung och söt, slät och barnslig! Nu har det gått mer än tjugo år sedan boken kom ut men jag skulle i alla fall vilja att folk fortsätter att läsa den, för det är den verkligen värd.

Så här ser boken ut nu:


Betyg: En favorit bland uppväxtskildringarna!

Rekommenderas till: Alla som växte upp i Sverige på 1970-talet.

Snackis: Ja, i allra högsta grad!

Länk till boken på Adlibris: POCKET.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar