torsdag 27 november 2014

Jenny


Bokens titel: Jenny
Författare: Jonas Gardell
Förlag: Månpocket efter en överenskommelse med Norstedts, 2007
Antal sidor: 175

Denna bok läste jag redan 2007 men den lever fortfarande kvar i mig. Det här är fortsättningen på Gardells delvis självbiografiska böcker "En komikers uppväxt" och "Ett ufo gör entré", visserligen sägs den vara fristående men man bör nog ha läst de andra först. Det är en tunn liten sträckläsningsbok som man snabbt läser ut, men historien stannar kvar.

Det är välskrivet, utlämnande och mycket berörande - för mig var det inte riktigt samma igenkänningsfaktor som i de tidigare böckerna, men ändå plågsamt lätt att leva sig in i. Och hur som helst måste man inte känna igen sig i riktigt allt det hemska som Jenny utsätts för - det räcker med inlevelseförmåga och empati så är boken nästan alltför verklighetstrogen och sorglig.

Jenny är Juhas ständigt mobbade klasskompis. Den fula tjejen med det fula hårspännet i sitt fula hår. Hon som aldrig är älskad, aldrig sedd och alltid är utanför. Det här är berättelsen om vad som hände henne, en kväll vid skolavslutningen i nian. Det hemska hon utsattes för som Juha aldrig kände till och som förstörde så mycket för henne.

Så här ser boken ut nu:Betyg: Gott.

Rekommenderas till: alla som har läst Gardells tidigare böcker om Juha.

Snackis: Det här är nog en bra snackis, men tänk en så sorgsen bokdiskussion det skulle bli...

Länk till boken på Adlibris: POCKET.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar