tisdag 30 juni 2015

Bakom stängda dörrar


Bokens titel: Bakom stängda dörrar
Författare: Kristina Hansen med Bengt-Åke och Agneta Cras
Förlag: Ordupplaget, 2002 (eller 2003 - det står faktiskt ingenstans i boken)
Antal sidor: 270 + 31 sidor fakta och lästips om incest mm

Jag fattar inte riktigt hur jag tänkte när jag gav min man den här boken i födelsedagspresent 2003. Han har aldrig varit intresserad av att läsa sånt här. Pocketboken har blivit stående i bokhyllan i tolv långa år innan jag hittade den häromveckan och bestämde mig för att läsa den.

Det ska sägas direkt: det här är precis vad du tror. Värsta tänkbara redogörelse för hur en unge far illa genom hela sin uppväxt. Upphöjt i tio.

Det är bara för hemskt. Jag har svårt att ens ta in en bråkdel av vad Kristina varit med om.

Tänk er själva: 15-åriga Ingrid i Norge blir kär i Franco, en latinamerikansk sjöman som är nästan dubbelt så gammal. De begär tillstånd att få gifta sig eftersom flickan ännu inte är myndig. Ingrid är inte ens 17 år då hon föder sitt första barn, ett år senare föder hon sitt andra barn och året därpå det tredje - Kristina som har skrivit denna bok - och kort därpå ett fjärde barn. Fyra småknattar med en mamma som bara är lite mer än tjugo år.

Ingrid är inte kapabel att ta hand om sina barn, hon är på alla vis en väldigt dålig mamma. Franco slår henne och utnyttjar sina små flickor sexuellt. När Kristina är fyra år hamnar hennes pappa i fängelse efter att ha misshandlat Ingrid så svårt att hon nästan dör.

De fyra barnen växer upp hos sin mormor och längtar hela tiden efter mamman, som de bara träffar i kortare perioder. Hon har en fantastisk förmåga att välja olämpliga karlar som nya pojkvänner och prioriterar bort sina barn, trots att de far illa.

Kristinas liv är fullständigt instabilt. Hon är nu 14 år och bråkar mycket och till slut bestäms det att hon ska få bo hos sin pappa som flyttat till Sverige. Alltså samme man som nästan dödat mamman...


Tror ni att barnavårdsmyndigheterna och socialen i Norge och Sverige fattade ett bra beslut där?! Nej, precis. Kristina drogas, våldtas, måste ha sex med sin pappa tre gånger om dagen, isoleras totalt, får inte gå i skolan, förnedras, blir slagen och hjärntvättad. Hon blir gravid upprepade gånger och föder sin fars barn (!).

Det är så fasansfullt så man orkar knappt med det.

Betyg: Knastertorrt skriven utan större känsloyttringar eller djup, om barn som far illa hela sin uppväxt. Ingen litterär höjdare då det är svårt att lära känna huvudpersonerna och komma dem inpå livet.

Rekommenderas till: alla som känner att de vill veta mer om pedofili, incest, barnmisshandel.

Snackis: En klar debattbok, om man mäktar med.

Länk till boken på Adlibris: KARTONNAGE och INBUNDEN och POCKET.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar