måndag 25 april 2016

Eldflugor


Bokens titel: Eldflugor
Författare: David Morrell
Originalets titel: Fireflies
Översättare: Hans du Rietz
Förlag: Wiken, 1990
Antal sidor: 230

I juni 1987 dog 15-årige Matthew av cancer, eller snarare: den cancersjuke pojken dog av en septisk chock. Boken "Eldflugor" är hans pappas försök att samla ihop sina tankar och erfarenheter kring tiden då Matthew blev sjuk och vårdades för dödliga cancer.

Jag kollade på nätet och det är tydligen stor skillnad mellan 2016 och 1987 när det gäller prognoserna för dem som drabbas av Ewings sarkom, den sjukdom som Matthew led av. Förr överlevde nästan ingen. Nuförtiden kan hälften friskförklaras och långt fler har i alla fall många år kvar att leva (lite beroende på vilken sajt man tittar på). Men det här var alltså i mitten av 80-talet och tekniken var helt enkelt inte densamma som nu. Matthew dog och lämnade förstås en förtvivlad familj.

Jag har läst boken två gånger, men nu är det ett bra tag sedan. Det märks att den har blivit "gammal" och det gör den faktiskt mindre intressant. Pappans upplevelse av att förlora ett barn är dock tidlös och han skriver väldigt kärleksfullt om sin familj och deras prövningar.

David Morrell är mannen bakom "Rambo", men det kan man inte tro. Han har gett ut mängder av hårdkokta actionthrillers, men just "Eldflugor" är tvärtom en varm och innerlig bok om sorg.

Omdöme: En bok som det inte pratades om ens när den kom ut; jag köpte den på rea några år senare och den verkar ha fallit i total glömska. Ingen jag har pratat böcker med säger sig ha läst den. Även om den känns lite daterad är det en fin bok om djup sorg och hur man greppar efter tro, övernaturligheter och inbillade händelser för att finna någon mening i tillvaron.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar