måndag 25 april 2016

Tim


Bokens titel: Tim
Författare: Colleen McCollough
Originalets titel: Tim
Översättare: Ann Henning
Förlag: Askild & Kärnekull, 1983
Antal sidor: 215

När jag plockar fram den här boken från bokhyllan och ser den fina akvarellen på framsidan, blir jag lite lätt illamående. Det är trettio år sedan jag läste "Tim" men uppenbarligen finns det något i den som fortfarande får mig att känna mig lite äcklad.

Redan på de första sidorna får vi vara med om mötet mellan den medelålders kontorskvinnan Mary och den unge Tim. Hon blir så betagen av honom att hon bara stirrar på honom, där han står i ett arbetslag med byggnadsarbetare. Hans shorts är upprullade så man ser "skinkornas nedersta kurva skymta" och Mary tänker (dreglande, förmodar jag) på en grekisk gud och hur den unge mannen skulle passat som marmorstaty.

"Han vände för ett ögonblick sidan åt henne och huden glittrade i solen som levande, smält guld. Hans ben var så vackert formade att hon föreställde sig att han var löpare. Hela hans kropp tydde faktiskt på det - lång och slank och graciös. Och då han vände sig mot henne, såg hon hur hans plana bröst gradvis avsmalnade från de breda axlarna mot de utsökt slanka höfterna."

Det är bara det att Tim är väsentligt mycket yngre än Mary - och han är lätt utvecklingsstörd. Det hela är en tämligen motbjudande historia om hur en inbunden ungmö (ja, hon har oskulden kvar och därmed även mödomshinnan som hon senare ber en gynekolog "ta hand om" - känns inte det otroligt förlegat?) blir besatt av en vacker yngling och hur de utvecklar en vänskap som gör att båda utvecklas. Jamen, det låter väl fint att huvudkaraktärerna utvecklas? Bara det att jag gärna hade sluppit läsa om deras fysiska intimitet också, som för mig framstår som rena övergreppen.

Omdöme: Nej. Nej. Det är något läbbigt med den här onaturligt vackre unge mannen som inte begriper sitt eget bästa och som på många vis är outvecklad, när han följer efter Mary som en trogen hundvalp - allt medan hon suktar efter hans tvättbrädemage och slanka höfter och fylliga kyssvänliga läppar... Blurk.

Boken finns inte längre att få tag på, utan ni får väl leta igenom loppislådor för att hitta den om min recension gjorde att ni kände ett starkt behov av att läsa den.

1 kommentar:

  1. Ja, det var nog en evighet sen jag också läste den och jag har också kvar en känsla av något som inte var tilltalande. Men jag förstod nog inte lika mycket då som jag skulle ha förstått idag. Och nej, jag blev inte lockad av att läsa om den :).

    SvaraRadera