onsdag 4 juli 2018

Dagbok från ditt försvinnande


Bokens titel: Dagbok från ditt förvinnande
Författare: Malin Lagerlöf
Förlag: Månpocket efter en överenskommelse med Wahlström & Widstrand, 2016
Antal sidor: 217

Den här boken griper tag i mig så mycket att jag faktiskt har svårt att skriva något vettigt om den, det blir ofta så med de böcker jag gillar allra bäst. Jag har läst många böcker om sorg och sorgebearbetning men "Dagbok från ditt försvinnande" är den jag gillat mest. Ska skriva ett eget inlägg sedan på det här temat, har jag tänkt.

Regissören Daniel Lind Lagerlöf har jag ingen relation till och inte heller till hans fru Malin. Den tragiska historien känner nog de flesta av oss till; hur Daniel rekade inför en filminspelning på västkusten och (sannolikt) tog ett felkliv på de hala klipporna, sögs ner i de starka strömmarna och drunknade. Detta var hösten 2011 och jag minns att det stod mycket om händelsen i tidningarna.

Jag har sett foton av dem båda, var för sig, och ska ärligen erkänna att jag tycker att de ser ganska tuffa, lite hårda, kaxiga ut. Men vad rör sig inne i en människa? En varmare, mjukare och vackrare kärleksbeskrivning än Malins är svår att hitta!

Det är inte sötsliskigt gulligt, det är inte ett dugg romantiserande. Det är inte heller fullständigt tårdrypande även om jag blir väldigt blank i ögonen vid flera tillfällen. Nej, berättelsen känns helt rimlig och sanningsenlig. Inte förskönande men ändå så sprängfylld av kärlek.

Mest av allt handlar det om att gradvis ta sig igenom chock, blytung sorg, handlingsförlamning och initiativlöshet och sakta men säkert återerövra livet - nu som en annan version av Malin, en ny som inte har Daniel att luta sig mot men inser att hon klarar mycket ändå och att hon är lycklig som är den som får fortsätta leva.

Det finns så mycket jag skulle vilja stryka under i den här boken! Massor av meningar som jag tänker "Det HÄR måste jag komma ihåg!" eller "Det här borde jag skriva upp!".

"Jag har ingen som helst föreställning om att vakar över mig eller att vi kommer att ses igen. Döden är tystnad, kontakten är bruten. Det som finns kvar av dig här på jorden är det avtryck du gjorde i mig och i andra. Kastanjerna du planterat. Allting du byggt."

Jag känner så väl igen många av känslorna, ja, mycket av det andra också. För mig blev mycket av det hon upplever och delar med sig av sånt som går att applicera i mitt eget liv, min egen sorg, mina egna erfarenheter. Det är inte bara gripande, det är också oerhört välskrivet - långt mycket bättre än vad ordet "dagbok" brukar signalera i en titel. Malin Lagerlöf är en skicklig författare och här har hon varvat dagboksanteckningar med sin berättelse på ett mycket välformulerat och genomtänkt sätt.

Länk till boken på Adlibris: INBUNDEN eller POCKET.

2 kommentarer:

  1. Jag tror att det där är en bok jag kommer att läsa en vacker dag men sinnesstämningen måste vara den rätta. Annars finns det nog risk att den blir för jobbig och sorglig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kan det vara, men trots att jag var berörd av boken och den enorma sorgen så är det främst kärleken, värmen och framtidshoppet som jag tänker på.

      Radera