lördag 28 juli 2018

Fördelarna med en kollaps


Bokens titel: Fördelarna med en kollaps
Författare: Jonathan Tropper
Originalets titel: One Last Thing Before I Go
Översättare: Erik MacQueen
Förlag: Gilla Böcker, 2013
Antal sidor: 319

För första gången - tror jag - har jag känt ett engagemang med en boks huvudpersoner och tänkt att författaren själv inte gör det.

De har något att säga, något potentiellt intressant att berätta, de tänker på livet och döden och kärleken och försöker reda ut sina trassliga relationer. Men författaren, han som faktiskt skapat dem, sumpar precis allt för han verkar inte höra sina egna figurers intressanta tankar om livet.

Jag har läst det mesta av Jonathan Tropper, inte för att jag på något vis beundrar honom men ändå. Den här romanen var den sista.

Det är som att läsa en Adam Sandler-film fast utan Sandlers charmiga leende. Erigerade penisar och tankar på allt vad de kan göra, sida upp och sida ner. Jag står inte ut! Tropper får män att verka lågintelligenta, hormonstyrda och oförmögna att sätta sig upp mot trista mansroller.

Jag läste ut boken eftersom jag hela tiden tyckte att det låg och lurade viktigare saker under ytan, men trots att de fyra huvudpersonerna kämpar för att få uttrycka sig så fokuserar författaren enbart på pubertalt trams.

Om ni inte redan slutat läsa recensionen så följer här en kort summering av romanens handling: Rich är en snäll, godhjärtad, omtänksam kirurg som ställer upp på allt och alla. Han ska snart gifta sig med Denise. De är båda medelålders och Denise har en 18-årig dotter - Casey - tillsammans med sin ex-man Silver. Casey har inte mycket kontakt med sin far, eftersom han är en skitstövel som mest bryr sig om sig själv och aldrig anstränger sig för någon annan.

Men så får Silver en stroke och hans dotter och ex-fru med blivande make skyndar sig till sjukhuset, där även hans mycket judiska familj vakar. Silver kommer att dö om han inte genast genomgår en operation - vilket han dock motsätter sig. Istället börjar han interagera med alla dessa släktingar och vänner som han struntat i under så många år. Och vad värre är: han pratar rakt ut om allt han tänker, utan filter.

Det skulle kunna vara bra, men det är det inte. Det är väldigt mycket "knulla" och "runka" och tusen andra redogörelser för kroppar som köttsligt sugs mot varann. Silver tycker också att kvinnor är obegripliga (men det gör alla män i alla Jonathan-Tropper-romaner).

Omdöme: Du ska dö eftersom du avstår från en livräddande operation. Du drabbas av underliga effekter som att du säger högt allt du tänker, samtidigt som det enda som du kan tänka på är hur du ska få ligga med din ex-fru. Nej, det är inte värt att lägga tid på den här läsningen.

Länk till boken på Adlibris: DANSKT BAND och POCKET.

2 kommentarer: