torsdag 22 november 2018

Tipsa mig om ungdomsböcker!

En av böckerna som jag själv tipsade om.


Nu behöver jag lite backning från mina bokbloggarvänner! Kan ni hjälpa till?

Jag behöver hitta böcker till en tolvåring som är van läsare och gillar böcker, men som tröttnat på sånt som PAX-serien och alla dessa mysterier som man förväntas gilla när man är i gränslandet mellan barn och ungdom. Nej, hon föredrar riktiga människor och verkliga händelser ur vardagen.

Det får ju inte vara för brutalt och hemskt eftersom det inte är högläsning som man kan sitta och diskutera, utan böcker hon kommer att läsa själv. Hon är mogen och medveten, men man behöver ju inte nödvändigtvis kasta all världens elände i ansiktet på henne ändå (tänker jag, men det är inte mitt barn så det är ju inte jag som bestämmer).

Jag har gett hennes föräldrar flera tips redan men de tar glatt emot mer! Behöver inte vara nyutgivet, kan lika gärna vara äldre böcker att låna på bibblan. Överös oss!

20 kommentarer:

 1. Christina Lindström
  https://lindstromannachris.wixsite.com/christinalindstrom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips, ligger nog helt rätt för hennes ålder!

   Radera
  2. Och böcker av John Green kan vara något.
   Och ja, klassiker läses för lite. Kommer inte på någon som kanske kan passa riktigt bra bara. Språket får inte kännas för gammalt o daterat. Och många moderna böcker handlar typ bara om sex och elände känns det som ibland. Finns så mycket mer, som äventyr och spänning och natur och vetenskap osv. Något med lite hopp och glädje brukar jag leta efter. Även om existentiella funderingar finns med. Gissar att det är därför som många unga läser så mycket fantasy. Spejarens lärling och den serien är rätt populär och bra, har läst några i början av den serien. 12 åringar är lite knepiga, både stora och små på samma gång.

   Radera
  3. Jag har precis samma invändning mot många moderna böcker: sorg, elände, hemskheter, ingen framtidstro - och ganska avancerat sex istället för hångel och förstulna pussar. Det är stor skillnad på att vara en mogen 12-åring och att vara 15 år, så man får tänka sig för noga när man köper/lånar böcker till en s.k. "tweenie"

   Radera
 2. Eftersom jag är varm förespråkare av klassiker (i synnerhet de bortglömda) så innehåller min lista bara gamla böcker.
  Edith Nesbits böcker, både fantasy och mer realistiska.
  Ruth Sawyer, Rullskridskorna, har barnet varit i New York så kan det vara intressant att läsa om hur det var där för hundra år sedan, för man kan läsa boken med en karta i handen.
  E. B. White, Charlotte's Web (Min vän Charlotte)
  Rachel Field, Calico Bush - den finns översatt till svenska, men jag är lite osäker på svenska titeln, möjligtvis Kalikåbusken.
  Margot Benary-Isberts böcker - kan tänka mig att de är svåra att få tag på.
  Mary Elwyn Patchetts Ajaxböcker - biografiska från Australien
  Ester Blenda Nordström, En rackarunge med fortsättning
  Jättesvårt när man inte känner barnet, så jag ger mig här.
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu blev jag själv nyfiken, trots att jag inte har en 12-åring i huset. Många roliga tips! Jag älskade Edith Nesbits böcker när jag var just i mellanstadieåldern, 11-12 år, och vi lånade dem på biblioteket.

   Radera
 3. vår snart 10-åring älskade båda Rebelltjejer:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2018/07/last-den-forsta-rebelltjejer-tre-ganger.html

  SvaraRadera
 4. riktigt fin och rolig, kompisar, familj
  Min pappa är snäll och min mamma är utlänning:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2018/05/min-pappa-ar-snall-och-min-mamma-ar.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen, just ja! Den här minns jag att du tipsade om och att jag tyckte titeln var så fantastisk.

   Radera
 5. Den här sommaren kan bli min död av Malin Sthen, inte så hemsk som den låter men bra om känslor och oro! Tio över ett av Ann-Helen Laestadius handlar inte bara om Kirunas stadsflytt utan även om vänskap och kärlek.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det året jag var Augustprisbloggare så vann Laestadius. Men jag har ännu inte läst hennes bok, gulp...

   Radera
 6. "Jag, En" av David Levithan, "Pojkflickan" av Nina Bouraoui, Sara Lövestams deckarserie som börjar med "Sanning med modifikation", allt av Neil Gaiman, Selma Lagerlöf t.ex. Herr Arnes penningar eller Körkarlen eller Kejsaren av Portugallien, Abigail Tarttelin, "Golden Boy"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Neil Gaiman är ju en av mina favoriter; lite läskig men väldigt, väldigt bra.
   "Jag, En" verkar ju lovande!

   Radera
 7. Syskolpla eten av Torbjörn Engström (?) hoppfull bok, men osäker på om den går att få tag på. Sju minuter över midnatt, suverän gråtfest, Ett hål om dagen, skröna och francesca av Marissa M-någonting.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för bra förslag! "Ett hål om dagen" Louis Sachar, beskrivs som en modern klassiker. Den kanske jag borde kolla upp själv.
   Skickar vidare till barnets mamma: jag brukar gilla de böcker Helena gillar :-)

   Radera
 8. Passar på att ta till mig alla tips jag också :) Min snart trettonåriga dotter har helt tappat lusten för läsning, tyvärr. Men när jag såg din fråga kom jag att tänka på Jack, av Christina Lindström. En riktigt bra bok. Den skall jag leta upp och sätta i händerna på min dotter.

  Jag har förresten sett att väldigt många kommer in i min blogg för att läsa just recensionen av den boken, så jag gissar att den ingår i olika skolors läsuppgifter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ursäkta sent svar: Jag ville bara säga att det är just det som är så bra med såna här upprop - man blir själv påmind om böcker också, inte bara till den man egentligen frågade. Tycker det är så kul!

   Radera
 9. Jag tänker på "Skarven" av Sara Lövestam, som iofs innehåller ett mysterium men som också är en fin beskrivning av relationen mellan tre vänner. Äventyret binder dem samman och låter dem öppna upp och prata om svåra saker - om mobbing, om sorg och om transsexualitet.

  "Dagens katastrofer" av Cilla Jackert är också riktigt fin. Jag gillar verkligen huvudpersonen Majken. "Vi ses i Obsan" av samma författare rekommenderar jag också.

  Ganska tung men bra är "Vakuum" av Mia Öström.

  Kan 12-åringen tänka sig lite historiska är "Ung i ghettot" av David Safier, "Tårar i havet" av Ruta Sepety och "Pojken i randig pyjamas" av John Boyne ytterligare tips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för fina tips, jag tror faktiskt (utan att veta helt säkert, då det inte är mitt barn) att det här är just den sortens böcker hon kan tänka sig att läsa; just det där verklighetsanknutna.

   Radera