fredag 18 oktober 2019

Eldungen


Bokens titel: Eldungen - en herrgårdsroman
Författare: Torbjörn Elensky
Förlag: Norstedts, 2019
Antal sidor: 382

Det här är en sån där härlig roman som man kan försvinna in i: den är lite Selma Lagerlöf toppad med steampunk, tänker jag. Skön läsning. "Härligt otidsenlig" kallar förlaget det på baksidan och jag håller helt med.

Någonstans i Värmland - man får faktiskt känslan av en väldig skog där inte minsta lilla stad kan skymtas så långt ögat når, bara skogsgläntor med usla torp och i övrigt grönt, grönt, grönt - finns en herrgård som ägs av herrskapet Gummérus.

Frun har ärvt gården men under hennes makes styre har allt förfallit. Inget har målats, rustats upp eller hållits fint. Trädgården är vildvuxen, gruset krattas aldrig. Pengarna rinner som sand mellan fingrarna på brukspatron allt medan hans unga hustru sitter och klinkar ihop en psykedelisk pianokonsert... Själv drömmer han om att köpa en ångmaskin, trots att han inte riktigt vet hur den fungerar eller vad han ska med den till.

Paret har två barn: Lovisa och lille Karl, som undervisas i hemmet av den tungsint grubblande pastorn i bygden. Lovisas största dröm är nog att hitta en tjusig prins på en vit häst men i brist på bättre kan hon tänka sig vem som helst som vill ligga med henne på salongssoffan. Karl är en timid liten pojke som inte gör mycket väsen av sig.

Så får de plötsligt tillökning i familjen: patron släpar med sig en liten grabb från ett av de närliggande torpen. Ungen är slagen gul och blå, vanvårdad, spinkig, otvättad och hungrig. Han ska skyddas från sin alkoholiserade far och sin arga mor. Pastorn och patron gör upp om att sörja för pojken Per i tio års tid som ett socialt experiment - det nya Sverige behöver en utbildad arbetarklass. Nog gör de en god gärning?

Men Per blir aldrig riktigt herrskapets son och han förblir inte heller torparnas barn. Han är någonstans mittemellan och hör inte hemma vare sig i de fina salongerna eller i den inpyrda stugan. I takt med att han växer upp och blir alltmer beläst blir han även alltmer ilsken och besviken...

Mitt omdöme: En välskriven och engagerande roman, som jag läste med stor behållning. Dock tror jag inte att jag kommer att minnas de sex huvudpersonerna - Per, pastorn, patronen och hans familj - efter ett tag, för man kommer aldrig riktigt nära dem. Gillar blandning av engelsk steampunk med Selmas tragiska historier, komplett med en gnutta övernaturlighet och en hel del religion.

Länk till boken på Adlibris: INBUNDEN

Tack till Göteborgs stadsbibliotek för recensions-exet. Gå gärna in och spana på deras läsecirkel på Instagram: #viläsereldungen eller PÅ HEMSIDAN

4 kommentarer:

  1. Det låter som en väldigt intressant bok! Värmland är ju aldrig fel :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. En udda bok, nästan lite gammalmodigt författad. Men jag får nog göra dig besviken med att Värmland inte är annat än en gigantisk skog - handlingen kunde lika gärna varit placerad någon annanstans i Sverige.

      Radera