torsdag 24 oktober 2019

Beröringen


Bokens titel: Beröringen
Författare: Gustav Tegby
Förlag: Rabén & Sjögren, 2019
Antal sidor: 400

En ruggig roman som förklädd till psykologisk thriller handlar om isolering och utanförskap - och på många vis även om mental styrka. Jag förmodar att boken vänder sig till ungdomar i första hand, men jag läste den i ett svep och trots att jag passerat tonåren för flera decennier sedan tyckte jag om den rakt igenom.

Elins berättelse börjar dramatiskt, då någon ringer på lägenhetens dörr - och hon öppnar. Det får hon inte göra, det är totalt förbjudet för henne att på något vis interagera med omvärlden. Fram till den stunden har hon suttit helt isolerad i en liten lägenhet i Umeå med sin pappa. De har bara varann och så har det varit i hela hennes liv. Allt Elin vet om omvärlden är sånt hon lärt sig genom amerikanska teveserier.

Hur kunde det bli så här? Är pappan helt galen? Vad är det för fel på honom egentligen?!

Den första halvan av boken är otroligt spännande och jag sträckläser den. Tänker på de verkliga fall jag har läst om i tidningarna där föräldrar låst in sina barn (eller andras!) i åratal för sina egna syften.

Andra halvan av boken fokuserar på Elins liv i frihet, där hon placeras hos jourhemsföräldrar i Skellefteå och börjar gymnasiet. Hennes kopplingar till pappan begränsar fortfarande hennes vardag. Hur ska hon rimligen kunna släppa det han sagt åt henne hela hennes liv: att hon aldrig någonsin får nudda någon levande människa, för hennes beröring dödar?

Även när Elin börjar tvivla lite smått, kan hon ju aldrig någonsin testa om det stämmer. Poliser, psykologer och socialarbetare säger åt henne att hon är hjärntvättad. De nya vännerna tror hon är galen och de försöker på alla vis övertala henne att släppa tvångstankarna. Men så händer något som visar att pappan kanske trots allt haft rätt.

Mitt omdöme: Jag associerade först till "Cirkeln" och "Vattnet drar", men "Beröringen" är helt egen. Däremot delar den vissa saker, såsom utanförskap, tonårstid, olycklig kärlek, kvävande föräldrar och en släng av övernaturlighet i en svensk småstad av idag.

Gillar man Madeleine Bäcks skräckböcker om Gästrikland eller Cirkel-trilogin av Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg så kommer man att älska den här romanen!

Länk till boken på Adlibris: INBUNDEN

Tack till förlaget för recensions-exet! Slukade boken i ett nafs!

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Skulle du vilja vara med i min julkalenderbloggstafett även i år? I så fall finns mer info på min blogg. 🙂

    SvaraRadera