fredag 6 december 2019

Dvalan


Bokens titel: Dvalan
Författare: Camilla Grebe
Förlag: Månpocket efter en överenskommelse med Wahlström & Widstrand, 2019
Antal sidor: 479

Det är knepigt med kriminalromaner, för man vill ju gärna locka till läsning men ändå inte berätta för mycket. Jag kommer att hålla mig kort!

I "Dvalan" får vi återse åtskilliga av de personer som vi lärt känna i "Husdjuret" och "Älskaren från huvudkontoret" men fokus ligger denna gång främst på polisen Manfred. Allra mest handlar det dock om helt andra personer, för här är polisarbetet inte alls det viktigaste.

Man skulle väl kunna säga att den sammanhållande, röda tråden är alla människors fundamentala längtan efter kärlek och bekräftelse.

Jag anar att en ledtråd till hur boken kom till, ligger i en konversation i boken om forskningsrön kring hur alla "gilla-tummar" och hjärtan och peppande kommentarer på sociala medier kan växa till ett begär - att man hela tiden mäter sitt värde i "lajks" och att man är villig att gå väldigt långt för att få den där kicken av ständig uppskattning, bekräftelse och omtanke på nätet.

Jag tycker att Grebe flera gånger är inne på samma linje som Moa Herngren i "Tjockdrottningen", där en person lägger ut bilder på en döende släktings händer på sjukhustäcket... och skriver sorgliga inlägg som genast genererar mängder av sympati.

Här är det kriminalaren Manfred som måste ta ställning till hur mycket han kan acceptera att hans hustru lägger ut om deras gemensamma dotter på nätet. Det är inga gulliga sandlådebilder på barnet; hon är på sjukhus och svävar mellan liv och död.

En av de mammor som också delar bilder och sorgliga berättelser på nätet, i ett stöttande forum för föräldrar, är en kvinna vars son är totalt handikappad efter en bilolycka. Henne får vi lära känna närmare i boken, för det är till henne en ung man kommer när han flyr från knarklangare som hotat ta livet av honom efter en misslyckad affär. Snyggt ihoptrasslad historia, får jag väl säga!

Omdöme: Jag gillar verkligen Camilla Grebes sätt att skriva; det är lätt att följa med i, har bra flyt. De spännande inslagen varvas snyggt med passager där vi lär känna alla inblandade och förstår varför de agerar som de gör.

Länk till boken på Adlibris: INBUNDEN, STORPOCKET och POCKET.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar