söndag 8 mars 2020

Klubben


Bokens titel. Klubben
Författare: Matilda Gustavsson
Uppläsare: Ella Schartner
Förlag: Bonnier Audio
Antal minuter: 8 tim 53 min

Jag vet att det redan skrivit spaltmeter om denna bok - bokstavligt talat, för initialt var det ju  på Dagens Nyheters kultursidor som Matilda Gustavsson publicerade sina texter. Men ändå; lite kort vill jag sammanfatta vad jag tyckte.

Jag laddade ner boken och började lyssna - den är nästan nio timmar lång - men trots att den var fängslande så klarade jag inte av att sträcklyssna. Det äcklar mig hur kvinnorna i denna reportagebok behandlas av Jean-Claude Arnault, hur fruktansvärt illa han gör dem och hur många som såg och visste vad som försiggick men inte agerade.

Jag tycker om Gustavssons sätt att lägga upp boken: hon låter de drabbade kvinnorna vittna om vad de varit med om och varvar med sina egna betraktelser samt knastertorrt konstaterande av fakta kring de olika personerna, ställena, evenemangen. Det som från början är en vinkling av #metoo förvandlas till ett enormt genomarbetat reportage kring våldtäkter, sexuella övergrepp och allmänt skamligt beteende mot arton kvinnor - och hur detta kunde leda till turbulensen i Svenska Akademien.

En mycket, mycket bra reportagebok som verkligen engagerade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar