måndag 4 maj 2020

Nollpunkt


Bokens titel: Nollpunkt
Författare. Jörn Lier Horst och Thomas Enger
Uppläsare: Jonas Malmsjö
Originalets titel: Nullpunkt
Översättare: Lotta Eklund
Förlag: Bonnier Audio, 2020
Antal minuter: 13 tim 14 min

Den norska polisen får en kidnappning att utreda, men innan de hinner komma särskilt långt med fallet har det redan utvecklats till en hetsig jakt på en galet välplanerad mördare.

I centrum står polismannen Alexander Blix och journalisten Emma Ramm. De arbetar intensivt med att försöka hitta en medelålders friidrottsstjärna som försvunnit samma dag som hennes omsusade självbiografi skulle släppas. I hennes hem finner polisen en lapp med startnumret 1 på. De begriper inte vad detta meddelande ska betyda, men det får de snart erfara.

Den ena kändisen efter den andra hittas mördad. De har alla en koppling till ett givet nummer. Snart inser man att numren indikerar att detta är en serie mord som hänger ihop. Poliserna jobbar mot klockan, men mördaren är givetvis hur klipsk som helst och överlistar dem alla.

Som brukligt i moderna kriminalromaner slänger författarna in personliga händelser kring Emma Ramm och Alexander Blix, men detta till trots så kommer man inte huvudpersonerna nära. De är tämligen platta och jag har svårt att engagera mig i dem.

Handlingen störtar sig fram i ett hundra (!) kapitel, som påminner om "Da Vinci-koden" mixat med någon Die Hard-film med Bruce Willis. I mitt tycke är det för konstruerat och för overkligt. Tempot är högt, personerna många att hålla reda på och slutet rafflande med en mördare som får schackspelare att verka impulsiva...

Snarare än kriminalroman är detta en actionthriller, med obligatorisk nedräkning till rött blinkande digitala siffror - där man vet att alla kommer att dö och halva Norge explodera om siffrorna 00:00 tillåts lysa upp skärmen.

Uppläsaren Jonas Malmsjö är för övrigt fantastiskt bra. När man läser de samlade omdömena om ljudboken så är det markant att varenda en säger just det: han är en otroligt bra uppläsare. Sällan har jag sett ett så unisont omdöme om en röst!

Mitt omdöme: Om man gillar Jörn Lier Horsts polisman William Wisting och dennes dotter journalisten Line så är det här samma upplägg men uppskruvat till max, vilket inte nödvändigtvis är positivt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar