fredag 4 juni 2021

Fem en fredag: Runt knuten


Dagsutflykt till Skultuna Bruk - jättetrevligt!


"Fem en fredag" hos ElisaMatilda handlar om sommaren som väntar just runt knuten. Tror jag! Så här lyder frågorna:

1. Hur märker du av sommaren utanför?
Att syrenerna doftar alldeles fantastiskt. Vi har en syrenhäck som är ungefär 15-20 meter lång med vita Madame de Lemoine-syrener och lila bondsyrener. Underbart!

2. Vad ser du fram emot i sommar?
Jag vet ärligt talat inte. Har inga planer alls. Jag vill bara ha lite lugn, ro, kärlek och tillförsikt i mitt liv - hoppas det kommer med sommaren.

3. Vad saknas i ditt närområde? 
Egentligen ingenting. Det finns en krog och ett hamburgerhak på gångavstånd - och hur mycket som helst om man tar bilen tio minuter - men det vore ändå roligt med en utländsk restaurang nere på torget.

4. Hur långt behöver du ta dig för att komma till närmaste turistattraktion?
Oj, åker jag bil eller tåg i 20-25 minuter så är jag mitt inne i Stockholm city och där finns ju sanslöst mycket. Det tar inte så lång tid att ta sig till Uppsala heller, kanske trekvart. Men det är klart att det finns mycket att se på promenadavstånd också, även om jag inte skulle kalla det "turistattraktion".

5. Hur njuter du av sommaren där du bor?
Hmmm. Jag njuter av att vandra eller cykla till trevliga utflyktsmål - och sedan komma hem till en härlig trädgård och ett eget hus med alla bekvämligheter. Ta livet i ett lite lugnare tempo.

11 kommentarer:

 1. syrener och konvaljer är ljuvliga blommor. det en behöver om sommaren är ju sol, bad och frisk luft att leva på i ett helt år

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tänk vad solljuset gör skillnad! Jag som älskar mörka vinterdagar blir varje sommar lika överraskad över hur fantastiskt det är med strålande dagar och ljusa nätter.

   Radera
 2. underbart med dessa dofter, jag plockar in kvistar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kanske jag också skulle unna mig!

   Radera
 3. Vi har nog bara bondsyrener, tror jag, men de blommar för fullt. När jag var barn hade farmor en buske hon kallade "persisk syren". Den hade väldigt fylliga blomklasar men blommade en bra bit senare än de vanliga lila.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan ytterst lite om trädgårdodling men just syrenerna var jag tvungen att lära mig då en konflikt med grannen ledde till att vi slutligen enades om just dessa specifika syrener...

   Radera
 4. Det är som finast nu, än så länge inte alltför starka dofter (pollenallergiker). Att inte ha planer är inte så dumt, min favorit är att ta det som det kommer och så hoppas jag det blir en hel del på semestern iaf. Ha en skön helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ursäkta sent svar! Tack, jag hade en jättefin helg - var ute nästan hela tiden. Men även jag kände av allt pollen; ögonen blev helt röda av all utevistelse.

   Radera
 5. Det låter som en perfekt sommarplan det där. Och syrener! Det är det bästa. Min lilla fjuttsyren vid torpet blir lite, lite större varje år men jag är sjukt avundsjuk på alla som har rejäla buskage att gå och stoppa näsan i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det fanns inga syrener här när vi flyttade in för 10-11 år sedan. Ett grannbråk gjorde att jag köpte på mig en massa plantor och satte längs med hela tomtgränsen. De växte snabbt och har i flera år varit manshöga trots att jag klipper ner dem litegrann på hösten. Fantastiska buskar som är vackra även långt efter att blommorna är borta.

   Radera
 6. Jag har knappt varit ute, förutom i lördags då en födelsedagspresent skulle upplevas. Men efter helgen, eller till och med i helgen om jag är snabb, skall jag bara vara utomhus och plantera, klippa gräs och rensa ogräs. Min plan för sommaren är att plocka fram mina böcker om utflyktsmål i närheten, slott, herrgårdar och gamla bruk inte alltför långt bort, och göra utflykter. Är det för sent för källorna?

  SvaraRadera