fredag 20 maj 2022

En ensam plats


Bokens titel: En ensam plats
Författare: Kristina Sandberg
Förlag: Norstedts, 2021
Antal sidor: 389

Det har gått mer än en månad sedan jag läste "En ensam plats", men jag tänker ofta på den än. Något i den bet sig fast och kröp in under skinnet. 

Jag har läst att andra menar att den har för stort fokus på cancern, och att Kristina Sandberg grottar ner sig i självömkan samt är för detaljerad i sin skildring av sjukdomen - som om det rimligen skulle intressera andra att läsa om mediciner, biverkningar och behandlingar?

Jag fattar inte alls den kritiken. Det är ju det hela boken handlar om: hur totalt ens liv förändras vid ett svårt cancerbesked. Skulle det vara mer passande om hon bara skrev om existentiella funderingar? Skulle det vara finare med grubblerier kring hennes egen lust och längtan att få finnas lite till?

För mig var det här precis så brutalt vardagsnära skildrat att jag kunde förstå (om än inte vidden av det hela så ändå) hur det är att drabbas av en sjukdom som hotar att ta ens liv. Det är en fantastisk bok, i sin ärliga skildring av allt det fula och oglamourösa och rasande svarta i att vara så svårt sjuk. 

Familjens semesterresa blir av, trots att den där oroande knölen i Kristinas bröst inte blivit ordentligt undersökt och nu pockar på uppmärksamhet. Hon störtar runt och håller föredrag om sina Augustprisbelönade böcker, kör slut på sig själv i sin strävan efter att finnas till för alla. För den krävande svärmodern. För den alkoholiserade pappan som oväntat dör och lämnar efter sig en stor släktgård i fullständig oreda. För förlag, bibliotek, bokhandlare och läsare. För maken och döttrarna, för deras skola och fritidsintressen. För sina egna väninnor.

Jag uppskattar skildringarna av släktingar som tycker att hon ska se positivt på livet, inte bara tänka på sig själv, typ "lite cancer har ingen dött av". Väninnorna som säger att "alla får ju bröstcancer nuförtiden",  kompisarna som inte orkar lyssna på vad just Kristina drabbats av utan envist klumpar ihop alla bröstcancerpatienter de någonsin känt. Släktingarna som inte gör skillnad på små tumörer hos en 70-åring och aggressiva tumörer hos en 40-åring. 

Det kan verka utlämnande, men sådär är folk - och sådär är vi alla till mans mot andra, liksom vi också själva råkar ut för det. Att lyssna och leva sig in i en annan människas liv är inte alltid lätt.

Faktiskt är det just den saken Kristina Sandberg skildrar så utomordentligt fint: hur ensamma vi alla är i grund och botten. 

Vi har nära vänner, vi har familj - men vi är också solitära, ensamma varelser. Det är drabbande att läsa om hennes utsatthet och förtvivlan under den långa tid hon behandlas mot cancern, men där finns givetvis även hos Kristina brister när det gäller att lyssna. Då pappan dör och hans (och farmoderns) vackra gård i norr ska röjas är det Kristina som inte lyssnar på släkten och knappt på sig själv heller. 

Jag har lärt mig en hel del jag inte visste tidigare - och som jag önskar jag hade haft kunskap om då en närstående släkting drabbades av just aggressiv bröstcancer i 40-årsåldern och genomled allt detta utan att jag begrep hälften av vad hon tvingades vara med. 

Läsning som lever kvar i mig. 



2 kommentarer:

  1. Oj, är det alltså en självupplevd berättelse? Den har jag helt missat. Vilket svårt ämne och samtidigt - låter ju väldigt på pricken vad folk faktiskt säger i svåra situationer. Och kanske kan man inte heller förvänta sig att alla ska vara kloka nog, närvarande i situationen nog och empatiska nog att alltid lyckas säga rätt saker... Jag har nog drullat ur mig både det ena och det andra i fel situationer när jag pratat innan jag tänkt klart, även om jag egentligen menade väl. Det låter som intressant (men tuff) läsning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också sagt korkade grejer som måste ha sårat mycket - för jag visste helt enkelt inte bättre. Tänker i synnerhet på sånt som "ska inte ni också ha barn snart?" eller "är du gravid?" eller annat som jag faktiskt ALDRIG skulle klämma ur mig nu. Ibland krävs det helt enkelt att någon berättar att det gör ont att höra vissa saker, för att omgivningen ska förstå.
      Jag tycker att Kristina skildrar det väldigt bra. Att släktingarna och väninnorna försöker trösta och peppa men att de faktiskt inte LYSSNAR uppmärksamt utan kommer med råd om hur någon blivit frisk från cancer - och så är det en hel annan sorts cancer... I synnerhet svärmodern har svårt att leva sig in i familjens tunga, ångestfyllda tid. Hon fattar inte varför de inte ordnar ett stort 40-årskalas för hennes son. Hur kan bröstcancer stoppa något så viktigt som en stor födelsedagsfest?!
      Läsvärd, tänkvärd bok.

      Radera