torsdag 6 april 2023

Snöängeln


Bokens titel: Snöängeln
Författare: Anki Edvinsson
Uppläsare: Maria Lyckow
Förlag: Norstedts, 2021
Antal minuter: 9 tim 10 min.

Flicka i övre tonåren försvinner under morgontimmarna efter en vild fest där hon både supit och drogat - och hånglat med en supersnygg, jämnårig knarklangare. Hon och hennes föräldrar lever med skyddade personuppgifter, men kanske har någon ändå luskat ut vem hennes far är och letat reda på henne? Flickans bästa kompis är förtvivlad, men har samtidigt aningar om att saker kan vara långt värre än polisen misstänker... Och en av deras skolkamrater ställer sig på en hög bro för att kasta sig ut, mitt framför ögonen på sina föräldrar. Vad är det som händer bland ungdomarna i Umeå?!

Nu ska jag inte skriva för mycket, men folk dör på tämligen bestialiska sätt i den här boken. Det är lätt att misstänka ungefär ett dussin olika typer för att vara ansvariga. (Jag gissade rätt på huvudbrottslingen den här gången också, men det är mer regel än undantag, knappast författarens fel.)

Poliserna i denna nya serie heter Charlotte och Per. De beskrivs väldigt enahanda och repetitivt: frånskilda, vackra, eleganta Charlotte är överklass så det stänker om det, har dyra kläder, bor i ett lyxigt hus i Umeås allra finaste kvarter (efter att ha flyttat slash flytt från Stockholm där hon såklart äger en kolossal våning på Östermalm) medan den enkle, vänlige familjefadern Per beskrivs som diabetiker som kollar sitt blodsocker precis hela tiden.

Uppläsaren Maria Lyckow låter som vanligt som om hon tuggar sig igenom land- och sjöväderrapporten snarare än en kriminalroman - men jag gillar henne, hon passar för det här. Själva storyn är rafflande action i högt tempo; faktiskt riktigt spännande och underhållande. Många människor att hålla reda på och en hel del scener där poliserna agerar som Bruce Willis i någon amerikansk thriller men det är helt okej. Jag högg in på del två direkt efter att jag lyssnat klart på denna. 

2 kommentarer: