måndag 20 augusti 2012

Den hemliga skriftenBokens titel: Den hemliga skriften
Författare: Sebastian Barry
Originalets titel: The Secret Scripture
Översättare: Leif Janzon
Förlag: Lind & co, 2010
Antal sidor: 286

Egentligen ger titeln "Den hemliga skriften" intryck av att det är en ungdomsroman och omslagsbilden av en flicka med änglavingar får var och en att förstå att boken riktas mot kvinnor (kanske lite romantik och sentimentalitet?). Synd, för det skrämmer nog iväg många som skulle tycka om den här boken!

Roseanne växer upp på Irland under 1930-talet som enda barnet i en djupt fattig familj. Hon avgudar sin far men är lite rädd för sin mor som blir alltmer galen. Jag ska inte avslöja för mycket om Roseannes barndom, för man får se den både ur hennes perspektiv och andras - och den spelar en tämligen avgörande roll. Men det är ett hårt liv, det kan man lugnt säga!

Livet på Irland för nära hundra år sedan är fascinerande. Mycket intressant att läsa om stridigheter på ön och hur vardagslivet kunde te sig där mellan de båda världskrigen. Jag kände inte alls till så mycket om den inrikespolitik som beskrivs i boken. Kyrkans (och katolicismens) roll är också väldigt givande att läsa om.

Egentligen kretsar det mesta i Roseannes liv kring påvens påbud. Hon är hundra år gammal när hon börjar skriva på den hemliga skrift som ska bli denna bok och då har hon levt tre fjärdedelar av sitt liv bakom lås och bom på ett mentalsjukhus. Anledningen till att hon hamnade där är helt fasansfull men tyvärr inte orimlig för den tid då Roseanne levde.

Betyg: Mycket fint skriven och lärorik.

Rekommenderas: Till dem som tycker om att läsa om sannolika människoöden i fiktiv form.

Snackis: Kanske något för en bokklubb!

Länk till boken på AdLibris: HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar