torsdag 3 oktober 2013

En himmel för Elliott


Bokens titel: En himmel för Elliott
Författare: Katarina Danielsson
Förlag: Månpocket efter en överenskommelse med Wahlström & Widstrand, 2006
Antal sidor: 196

En tunn, snabbläst, svensk nutidsroman om kärlek och livsvilja. Boken tycks vara tämligen okänd - jag har inte hört talas om att någon av mina vänner har läst den - och den förtjänar bättre än så. Jag skulle vilja "puffa" lite för den, trots att förlaget har sålt slut den och tydligen inte planerar att ge ut en ny utgåva. Katarina Danielsson skriver väldigt fint! Jag har ingen aning om vem hon är, vad hon gör eller varför hon inte gett ut fler böcker efter denna. 

Boken handlar om en ung man som dör och hur hans tvillingsyster tar sig vidare i livet. Elliott och Elsa är tvillingar och gör allting tillsammans. De lever i symbios och är så nära varann man kan vara. Tror Elsa, åtminstone. Men så drunknar Elliott och i samma stund tar Elsas liv en paus. Det dröjer tills hon själv blir mor innan hon vågar leva fullt ut igen. Då förstår hon också sidor hos sig själv och hos brodern som hon inte sett förut och inser att de faktiskt var två separata personer, inte en enda.

Det här är väldigt sorgligt och vemodigt, kanske inte något man sätter i händerna på den som redan är lite låg, men den är också vacker och varm och visar på en livsbejakande nyfikenhet. Värd att läsa, helt enkelt!

Betyg: Bra, kanske inte så märkvärdig, men med ett mycket fint och trovärdigt språk.

Rekommenderas till: de som vill ha en lättläst sträckläsningsroman om livet och döden. 

Snackis: Kanske inte.

Boken är slutsåld på förlaget. Kolla biblioteket eller Bokbörsen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar