måndag 28 oktober 2013

Jessie Lambs testamente


Bokens titel: Jessie Lambs testamente
Författare: Jane Rogers
Originalets titel: The Testament of Jessie Lamb
Översättare: Johanna Svartström 
Förlag: Ordfront förlag, 2013
Antal sidor: 281

Jag kan inte mycket om science fiction och liknande litterära genrer. Men jag känner till författare som Iain Banks, Arthur C. Clarke, Ray Bradbury och Ursula le Guin. Då blir det lite lustigt när en viktig lärare kliver in i boken på sidan 30 och presenterar sig som mr Iain Clarke! På sidan 58 dyker det upp en flicka i 15-årsåldern, Ursula, som offrat sitt liv för sitt ofödda barn - och senare i boken får vi höra talas om det lilla barnet Rae/Ray som ska bli mänsklighetens solstråle när hon/han föds. Möjligen kryllar det av andra såna blinkningar till sciencefictionförfattare som jag inte känner till. Otvivelaktigt är det så att huvudpersonen själv, Jessie Lambs, inte har fått sitt namn "plockat ur luften". Jag kan ju inte svära på hur författaren har tänkt, men det verkar osannolikt att hon skulle syftat på något annat än Jesus med Jessies förnamn och ett offerlamm med valet av Lambs som efternamn.

Jessie Lambs är nämligen både ett offerlamm och någon som (liksom Jesus) ger sitt liv för att andra ska få leva. Hon är villig att bli en "törnrosa", en sorts surrogatmor som kommer att dö samtidigt som bebisen föds.

Det här är inte en framtidsskildring där det lyser två blodröda solar på himlen medan bilarna flyger omkring i luften och människorna lever på näringslösning och regeringen består av intelligenta robotar. Nej, det här är en berättelse ur nuet men med den lilla - och extremt avgörande! - skillnaden att mänskligheten håller på att gå under.

Folk äter lasagne till middag, tar bussen till jobbet, pluggar på universitetet, blir kära, protesterar mot miljöförstöringen, gör statusuppdateringar på Facebook, snackar strunt i mobilen, är otrogna mot varann, gör utflykter till havet, sminkar sig, dricker en smoothie. Allt ser ut som det gör för många av oss nu. Jessie är 16 år och bor i en stad någonstans i Storbritannien med sina föräldrar. Hon hänger med sina kompisar, hon pluggar och hon är kär i barndomsvännen Baz.

Men forskare - eller om det är en extremistgrupp, jag minns inte vilket - har spridit ut ett hemskt virus som orsakar en fasansfull sjukdom som är en korsning av Creuzfeldt-Jacobs sjukdom och AIDS. Den kallas MDS, Maternal Death Syndrome, och har spridit sig över hela världen. Alla levande människor bär på viruset. Ingen har sluppit undan. Men de kan leva bra liv ändå: sjukdomens sista fasansfulla stadium bryter endast ut hos kvinnor och enbart då de blir gravida. Då förstörs deras hjärnor snabbt och de dör inom några veckor - om man inte upprätthåller deras liv på konstgjord väg.

Alla barn som föds är också smittade. Mänsklighetens dagar är räknade. När dagens yngsta småbarn är döda finns inte längre några människor på jordklotet. En liten ljusning finns dock: de ägg som frysts ned innan MDS spreds över världen. Det finns många, många tusen nedfrysta ägg som väntar på att sättas in.

Miljoner kvinnor dör då de blir gravida på naturlig väg, mängder av människor begår självmord, konstiga religiösa sekter får ett uppsving, galna läkare och maniska extremister likaså. Och mitt i allt detta kommer en liten grupp unga kvinnor - de måste vara 15-16 år för att det ska lyckas - och erbjuder sig att bli "törnrosor". De offrar sina liv för att låta befruktade ägg planteras in i deras livmödrar och de försätts i koma för att inte lida av att deras hjärnor slutar fungera helt. Då barnen föds, dör de unga mödrarna - men de har gett mänskligheten ett hopp om ett fortsatt liv.

Jessie Lambs vill bli en av dessa törnrosor men hennes föräldrar kämpar med näbbar och klor för att inte förlora sin dotter. Kan man offra sin egen dotter? Ska en ung tonårsflicka ge sitt liv för att rädda andra?

Betyg: spännande, tankeväckande och skrivet så att man får en genuin känsla av att det är en 16-årings dagbok.

Rekommenderas: till de flesta, skulle jag tro, i synnerhet folk med någon filosofisk läggning.

Snackis: Här har man ett hett samtalsämne! Hur mycket är vi villiga att offra för andra?

Länk till boken på AdLibris: INBUNDEN.

Tack till Ordfront för recensions-exet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar