torsdag 30 januari 2014

Familjebilder


Bokens titel: Familjebilder
Författare: Dani Shapiro
Originalets titel: Family history
Översättare: Marianne Mattsson
Förlag: Månpocket, 2006 efter en överenskommelse med Albert Bonniers Förlag.
Antal sidor: 286

Man ska nog blunda för omslagsbilden. Vad sjutton gör en ung kvinna i lysande röd, åtsmitande finklänning på fotot? Och ett träd med skira gröna blad? Det ska väl symbolisera familjens grenar eller något, men helhetsintrycket blir sött och larvigt. Boken är långt ifrån söt och larvig!

Det här är avsevärt mycket bättre och mer gripande än vad man kan förledas att tro, om man bara dömer efter det fåniga omslaget. Boken handlar om ett amerikanskt föräldrapar som har en härlig tonårsdotter, Kate, och väntar ett efterlängtat sladdbarn. Men Kate drabbas av något slags psykisk ohälsa, nedstämdhet och en närmast aggressiv tonårsrevolt. Vad är det som har hänt?! Vi får följa familjen då de först inte ens vill ta in att dottern mår så dåligt, till hur hon måste tas in på något slags internat för problembarn. Den nya lilla bebisen är det inte alldeles problemfritt med heller...

"Familjebilder" är en sträckläsningsroman med ett persongalleri man verkligen kommer nära. Så verkliga tycks de, att man lätt tror att Shapiro skriver om en familj hon känner. Det är gripande och spännande att läsa om denna unga flicka som drabbas av psykisk sjukdom och gör sin familjs liv till ett helvete. Dessutom har författaren lyckats med ett spännande upplägg mellan dåtid och nutid.

Mitt foto: Min mormors faster får vara med på bild, i det gamla fotoalbum med släktbilder som vi ärvt.

Betyg: Oväntat bra!

Rekommenderas: till dem som  vill läsa om familjerelationer.

Snackis: Ja, det borde det vara!

Boken är slutsåld på förlaget men borde finnas kvar på biblioteken. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar