onsdag 29 januari 2014

Kartor för vilsna älskande


Bokens titel: Kartor för vilsna älskande
Författare: Nadeem Aslam 
Originalets titel: Maps for lost lovers
Översättare: Ann Björkhem
Förlag: Månpocket efter en överenskommelse med Bokförlaget Forum, 2006
Antal sidor: 421

Jag använder baksidestexten för att beskriva boken, för jag minns inte själv alla detaljer då det gått nästan sju år sedan jag läste denna roman:

"När Jungnu och hans älskade Chanda försvinner blir ingen egentligen förvånad. De unga tu har, precis som många andra par i England, levt tillsammans utan att vara gifta - men i deras pakistanska familjers ögon har de dragit skam och vanära över hela släkten. Fem månader senare grips Chandas bägge bröder, misstänkta för att ha mördat kärleksparet.

Jungnus bror Shamas har levt i England i många år. Hans hustru är rättrogen muslim och lever helt enligt det gamla hemlandets sedvänjor. Detta har drivit deras tre barn ifrån dem - inte minst dottern som giftes bort i Pakistan när hon var sexton och som nu återvänder och ställer sina föräldrar mot väggen. Hur kan en mor offra sin egen dotter? För vad? och för vems heder?"

I mina anteckningar har jag skrivit:
En tät väv av människoöden. Om pakistanier i England; hur de förhåller sig till islam, religionens påbud, hemlandets sedvänjor och den västerländska kulturen. Det är rent förskräckligt hemskt i många stycken. Huvudpersonerna utsätts för hedersmord, kvinnoförtryck, fanatism och lever i en stockkonservativ miljö. "Kartor för vilsna älskande" är en otroligt bra bok!

Det finns egentligen bara en sak jag stör mig på: de tröttsamt många liknelserna (--- ett bräckligt islager som kommer att låta som skrapandet av en smörkniv på rostat bröd ---) som sänker både mig och bokens helhetsintryck. Det kanske låter kreativt att ha liknelser i var och varannan mening - och ja, det ÄR väl kreativt också - men det är fruktansvärt irriterande eftersom det stoppar upp läsflödet och dessutom låter så enormt konstruerat. Jag tror aldrig jag har läst en bok med så många krystade liknelser.

Fyrahundra sidor är rätt långt men detta är en fängslande bok som är väl värd att läsa. Supersnyggt omslag av Nina Leino, betydligt läckrare än de engelska versionerna!

Mitt foto: Boken vilar på en karta av Mellanöstern och Centralasien. 

Betyg: högt betyg för sin oavlåtligt fängslande historia.

Rekommenderas: till alla som som gillar böcker som "Flyga drake", "Tusen strålande solar", "Fjäril i koppel" och "Saffransköket". 

Snackis: Bra samtalsämnen, om än komplexa.

Kan inte hitta boken på Adlibris. Leta efter en begagnad på Bokbörsen eller gå till bibblan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar