lördag 3 maj 2014

Blackbird + Som stilla vatten


Bokens titel: Som stilla vatten
Författare: Jennifer Lauck
Originalets titel: Still Waters
Översättare: Jan Hultman & Annika H Löfvendahl (Löfrendahl enligt första sidan...)
Förlag: Månpocket, efter en överenskommelse med Bokförlaget Prisma, 2003
Antal sidor: 381

Månpocket har skrivit följande på bokens sista sidor:
Tyckte du om den här boken? Då vill vi tipsa dig om de här också:
"Blackbird" av Jennifer Lauck
"Pojken som kallades Det" av Dave Pelzer
"Vit oleander" av Janet Fitch
Tja, då fattar ni vilken sorts bok "Som stilla vatten" är, bara av att se vilka andra böcker man förväntas gilla om man har köpt just den här. Sorgliga barndomsskildringar, som avhandlar miserabla föräldrar, utsatta ungar med miserabla föräldrar (i bästa fall frånvarande sådana, i värsta fall misshandlande psykopater), vanvård, socialtjänst, misshandel - rubbet.

Det här är fortsättningen på Jennifer Laucks självbiografiska "Blackbird". Lika sorgsen men ändå upplyftande om önskan att leva, kraften att fortsätta, önskan att förstå. Den handlar om kärleken till sitt syskon och till livet. Men så jäkla hemsk också, det ska man inte glömma. Jag kan inte låta bli att undra hur många barn jag själv har passerat genom livet som faktiskt har haft det som Jennifer, men som jag inte sett eller uppmärksammat.

-

Bokens titel: Blackbird
Författare: Jennifer Lauck
Originalets titel: Blackbird - A childhood lost and found
Översättare: Jan Hultman & Annika H Löfvendahl
Förlag: Månpocket, efter en överenskommelse med Bokförlaget Prisma, 2003
Antal sidor: 346

Det här är den sanna berättelsen om Jenny som växer upp med en konstig pappa, en sjuk mamma (som dör i sviterna av en hemsk sjukdom, vet inte vilken), en äldre bror Bryan och en galen styvmor. Flickan flyttas runt och hanteras ovarsamt på alla vis. Deb, pappans nya fru, är religiös och otrevlig rakt igenom. Sedan dör Bryans och Jennys pappa av en hjärtattack och de tvingas bo kvar med Deb trots att de inget hellre vill än att fly därifrån. Man skulle kunna tro att det är en Bröderna Grimm-saga, men tydligen ska den vara alldeles sann. Hur som helst så får Jenny en uppväxt man inte skulle önska något barn.

-

Betyg: Välskrivet för att vara i genren självupplevd-hemsk-barndom. Faktiskt mycket välskrivet, om man jämför med andra böcker i samma anda.

Rekommenderas till: den som är tillräckligt stark för att orka palla sig igenom två böcker om Jennys och Bryans vidriga uppväxt.

Snackis: Alla såna här böcker är väl snackisar? Frågan är bara om det tjänar något till att älta en barndom som redan är passerad.

Böckerna tycks inte finnas på svenska längre, men man kan beställa dem på engelsk pocket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar