måndag 21 juli 2014

En nypa salt


Bokens titel: En nypa salt
Författare: Maria Goodin
Originalets titel: Nutmeg
Översättare: Åsa Brolin
Förlag: Printz Publishing, 2013
Antal sidor: 286

En härlig liten berättelse som definitivt förtjänar att lyftas fram! Jag har aldrig hört talas om vare sig författaren eller just denna bok och inte finns det många recensioner heller. På omslaget finns ett enda citat och det är från DN: "Förvånansvärt vacker". Är det bara jag som tycker att det är ett citat som nästan får en att backa?! Det låter inte särskilt positivt att något är förvånansvärt bra... När jag sedan letade på nätet efter DN:s recension så fanns ingen, dock en superkort liten sammanfattning som avslutades med ovanstående ord.

Boken inleds helt underbart och enerverande. Den är så mustigt fabulerande och full av orimliga anekdoter att jag ena sekunden tycker den är fantastiskt underhållande och nästa tänker För guds skull, bryt nu! Jag fattar att ni försöker vara roliga men det ÄR faktiskt inte kul längre". Och det är mitt i prick vad huvudpersonen känner inför exakt samma berättelser - faktum är att det är just det som hela boken går ut på.

Vad sägs om det här?
"Mamma led av alla möjliga komplikationer under sin graviditet. Hon översköljdes av värmevallningar flera gånger om dagen, något som barnmorskan skyllde på en trasig termostat, och fick så mycket gaser i magen att en ung man från det lokala gasbolaget måste komma och utföra en tiopunkters säkerhetsinspektion. Hennes fingrar svällde upp som korvar och när hon gick gatan fram jagades hon av hundar som nafsade efter dem. Hon åt enorma mängder ägg, inte för att hon var sugen utan för att hon trodde att gulan skulle ge mig ett gyllene skimmer."

Den 37-åriga Valerie är döende i cancer. Hennes 21-åriga dotter Meg hoppar av sina universitetsstudier för att flytta hem till sin mor och tillbringa de sista månaderna tillsammans med henne. Hon vill också göra upp med sitt förflutna och för en gångs skull få raka, ärliga besked från sin mamma om vem hon egentligen är.

Meg föddes då Val endast var 16 år. De har levt isolerade sedan dess och i en fantasivärld som består av matlagning och odling. Det är klätterbönor som klättrar uppför väggarna, det är Flygande Jakob där kycklingarna flaxar iväg, det är spagettiplantor i fönstret och en fullständigt fabulös historia om hur lilla Meg kom till. Hennes far var visst en fransk pajdegsbagare som dog i en körsbärspajbakningsolycka (!), och dottern föddes rakt ner i en stekpanna.

I skolan gör hon sig till åtlöje då hon alltid berättar minnen som för henne är verkliga men som för alla andra är uppenbara lögner. Inte förrän Meg är tonåring inser hon att mamman i alla år har ljugit om hennes barndom. Hon minns ingenting alls utom de fabricerade minnen som mamman matat henne med - och som alltid handlar om en ljuv, lycklig, varm och heltokig värld full av prunkande trädgårdar och levande matingredienser.

Varför vägrar mamman konsekvent att berätta om Megs födelse och sin graviditet? Varför vägrar hon berätta om de olika ställen de bott på, de män som funnits i hennes liv, morföräldrarna som försvann? Vad döljer hon bakom sina glättiga berättelser om älvor i mjölkflaskorna och dansande gurkor?

Det är en överraskande vacker och varm liten berättelse, enkel och förutsägbar men fin ändå. Titeln är mycket väl vald - för det är en feelgoodbok med lite salt på allt det söta, samtidigt som "en nypa salt" kan anspela på vad man får ta mamma Valeries sagor med. Den engelska titeln "Nutmeg" syftar på muskot, som Meg är uppkallad efter. Jag antar att det finns en liten lustighet i namnvalet eftersom "nut" är en person som är småtokig, som dessa båda unga kvinnor framstår.

Betyg: Det här är mer än DN:s "förvånansvärt vacker", det är en varm och rar berättelse fylld med vemod och insikt. En enkel bok som ändå lämnar en bra känsla efter sig, och visar på vikten av förlåtelse, förståelse och försoning.

Rekommenderas till: alla som behöver en lättläst bok att må bra av, utan att den för den skull känns ytlig och ointressant.

Snackis: I viss mån finns det samtalsämnen här, men det är kanske inte en bok jag skulle välja att lyfta fram i en bokcirkel ändå.

Länk till boken på Adlibris: POCKET.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar