torsdag 17 juli 2014

Mörk jord


Bokens titel: Mörk jord
Författare: Belinda Bauer
Originalets titel: Blacklands
Översättare: Ulla Danielsson
Förlag: Modernista, 2011
Antal sidor: 270

Denna vackert formgivna, inbundna bok äger jag tack vare bokrean. Ni som köper den nu slipper inte undan en maggördel med skrytcitat tvärs över hela framsidan.

Upplägget är helt fantastiskt bra och det var enbart därför jag köpte boken. Massmördare och engelska hedar känns annars lite uttjatat, men här fastnade jag för intrigen:

Tolvårige Steven bor i fattigdom och känslomässig misär tillsammans med sin mormor, mamma och lillebror i ett ruckligt hus i ett litet engelskt samhälle vid Exmoorheden. Familjen har i stort sett inte råd med någonting alls, pojkarna köper slitna kläder på loppis och äter mögligt bröd till medhavd skollunch. Stevens liv är fruktansvärt på många vis, även om man bortser från den uppenbara fattigdomen. Han blir svårt mobbad i skolan och har en enda vän - som dock utnyttjar honom våldsamt, äter upp hans futtiga mat och tigger till sig hans sista sparpengar. Inte ens lärarna på skolan är snälla och förstående, trots att Steven blir slagen på skolgården.

Det värsta i Stevens liv är dock att hans mammas lillebror Billy förmodas finnas bland en massmördares offer. Nu sitter mördaren - pedofilen Arnold Avery - bakom lås och bom men man har inte hittat alla de barn han hann döda. Ett av barnen som saknas är mormors son, mammas bror, som var bara elva år då han försvann. Sedan den dagen har livet stannat helt i familjen, trots att det är närmare tjugo år sedan. Mormor (en elak kärring) och mamma (en totalt hjärtlös förälder) har inte ork för Steven och hans bror, bryr sig just inte om dem, kramar dem inte och pratar sällan med dem. Alla väntar bara på att Billy ska komma hem igen - död eller levande.

Så får Steven infallet att skriva till Avery i största hemlighet och en brevväxling inleds där pojken vill ha upplysningar om var hans döde, lille morbror finns begraven ute på heden och där mördaren gradvis börjar få en fruktansvärt stark drift att förgripa sig även på Steven.

Delarna om pojken som försöker lappa ihop sin dysfunktionella familj genom att hitta ett nergrävt skelett är oerhört gripande och ännu mer så är de många berättelserna om vad mobbare och "vänner" utsätter honom för. Han är helt utlämnad och har inte en enda vuxen han kan vända sig till för råd, tröst, kärlek och värme.

Delarna om massmördaren är ungefär som man kan tänka sig. Ännu en Hannibal Lecter i farten, ännu ett människomonster med bestialiska tankar. Jag skyndar mig igenom de styckena, de intresserar mig knappt. Att säga som någon svensk recensent att denna bok skulle fått Augustpriset om den skrivits av en svensk författare är verkligen att ta i, tycker jag. Men detta är Bauers debutroman och det är en lysande start för hennes författarkarriär.

Betyg: En mordhistoria som varvas med nästan ännu värre skildringar av ett utsatt barn i dagens England.

Rekommenderas till: dem som vill läsa en annorlunda spänningsroman helt utan poliser, detektiver och kriminalare, en thriller utan blod men med mycket obehag ändå.

Snackis: Jag tycker generellt att man ska låta bli att snacka sönder deckare och kriminalhistorier.

Länk till Adlibris: POCKET eller INBUNDEN.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar