fredag 25 juli 2014

På blodigt Alvar-serien


Bokens titel: Skumtimmen
Författare: Johan Theorin
Förlag: Månpocket, efter en överenskommelse med Wahlström & Widstrand, 2010
Antal sidor: 397 + extramaterial

Johan Theorins debutroman fick stor uppmärksamhet och följdes snart av ytterligare tre böcker i samma serie. Böckerna kretsar kring Alvaret och den öländska naturen. Många gånger med lite övernaturliga inslag eller åtminstone en släng av mystik och varje gång med en parallell historia från förr i tiden.

(Jag vet inte varför ”Skumtimmen” är tryckt senare än ”Nattfåk”, men antagligen har de tryckts i flera upplagor och jag har lyckats få ett ex av den första boken som är tryckt efter den andra boken hade kommit ut.)

Första boken i serien utspelar sig om hösten. Huvudpersonens vuxna dotter Julia har mist sin son på Öland, en sensommardag någon gång på 1970-talet, men ingen vet hur han dog eller varför. Tjugo år senare luskar morfadern i en gammal historia om en man som satte skräck i hela bygden för länge sedan. Han får en viktig ledtråd och upptäcker mördaren. Knepig intrig men Theorin skriver ruggigt bra!

Betyg: Spännande på ett lite långsamt vis, gripande på ett lite vemodigt sätt, underhållande med sin suggestiva berättarteknik. Mysig deckare.

-


Bokens titel: Nattfåk
Författare: Johan Theorin
Förlag: Månpocket, efter en överenskommelse med Wahlström & Widstrand, 2009
Antal sidor: 384 + extramaterial

Andra boken i serien utspelar sig om vintern. Jag fastnade direkt för denna bok; den känns äkta i sin beskrivning av svensk nutid, har bra dialoger och är en riktig sträckläsningsdeckare! Uppföljaren är lika bra som debuten.

Nu har det blivit vinter på Öland och stormarna drar in över ön med snö och kyla. Vi får följa en familj som flyttat – och flytt – från Stockholm för att bo på en av de gamla ensliga gårdarna. De bryr sig inte det minsta om alla spökhistorier om hur de döda hemsöker huset i juletid. Men mamma Katrine börjar intressera sig för gårdens historia och finner fasansfulla lämningar från förr i tiden.

Betyg: Lite rappare och mer spännande än debuten, men fortfarande samma uttrycksfulla språk och goda förmåga att beskriva både människor och miljöer.

-


Bokens titel: Blodläge
Författare: Johan Theorin
Förlag: Månpocket, efter en överenskommelse med Wahlström & Widstrand, 2011
Antal sidor: 406 + extramaterial

Tredje boken i serien utspelar sig om våren. Denna bok är lite mer hårdkokt och grabbig, men i övrigt är den nästan lika bra som de tidigare böckerna, med samma persongalleri – den gamle tuffingen Gerlof Davidsson är en sympatisk huvudperson! -  samma trovärdiga samtal och beteenden.

Storyn kretsar kring Per som tar sin tillflykt till en liten stenhuggarstuga på Öland, bland annat för att komma ifrån sin taskiga och gubbiga farsa Jerry. Naturligtvis får han inte en lugn stund, för Jerry ringer och behöver hjälp på fastlandet – så Per åker motvilligt till Småland för att hjälpa sin far, men då är det redan försent.

Betyg: Jag gillade inte det som var den ”spännande” historien, men uppskattar delarna om livet på Öland och allt det andra, som tack och lov är en betydande del av boken. Myspysig deckare.

-


Den fjärde boken i serien utspelar sig om sommaren och heter ”Rörgast”. Den har jag inte hunnit läsa än. 

Länkar till böckerna på Adlibris: Skumtimmen POCKET, Nattfåk POCKET, Blodläge POCKET, Rörgast POCKET.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar