onsdag 26 augusti 2015

Gökens rop


Bokens titel: Gökens rop
Författare: Robert Galbraith (pseudonym)
Originalets titel: The Cuckoo´s Calling
Översättare: Charlotte Hjukström
Förlag: Månpocket efter en överenskommelse med Wahlström & Widstrand, 2015
Antal sidor: 498

Ja, jag ska villigt erkänna att det var två ytterst ytliga saker som fick mig att köpa denna pocket. Det ena är att författaren är ingen mindre än HarryPotter-Rowling, det andra är att det var ett så snyggt och suggestivt omslag.

Boken är på närmare femhundra sidor och lite allmänt pladdrig, såsom även Rowlings roman "Den tomma stolen", men mycket trevlig på alla sätt och vis. Det här är sån där skön läsning som inte syftar till något annat än bara ren läsnjutning!

Nu är väl alla ni andra för unga för att minnas att Bruce Willis någonsin varit känd för något annat än Die Hard-filmerna, men JAG kommer minsann ihåg hur jag som nästan-vuxen-tonåring såg honom för första gången i en teveserie som mamma och jag följde. Den hette "Moonlighting" och huvudpersonerna var den vackra, smarta Maddie (Cybil Shepard) och den charmige David (Bruce Willis). De spelade två privatdetektiver som löste lagom våldsbefriade mysterier tillsammans.


Jag hade så gott som glömt bort teveserien tills jag läste "Gökens rop". I boken finns nämligen en hyfsat ung (manlig) privatdetektiv och det skruttiga lilla kontor där han även bor sedan han hastigt brutit upp från sin flickvän. Detektiven heter Cormoran Strike och han har ett spännande förflutet - både yrkesmässigt och privat - som jag misstänker att vi kommer att få höra mer om senare. Strikes ekonomi är närmast att betrakta som ett konkursbo, tills den dag han dels får en galen uppdragsgivare och dels får en inhyrd sekreterare.

Den galna uppdragsgivaren är storebror till Strikes barndomsvän Charlie, som omkom under tragiska omständigheter.

Den inhyrda sekreteraren heter Robin och hon ska bara stanna en vecka, men visar sig vara en klippa - hon är kvicktänkt, lättlärd, duktig på att samla in fakta och har oanade skådespelartalanger som kommer väl till pass.

Cormoran Strike får i uppgift att gräva djupare i ett omskrivet självmord, som uppdragsgivaren hävdar är ett mord trots att polisen redan uteslutit att så är fallet. Tillsammans med Robin går han systematiskt igenom varenda person som kan vara inblandad och undersöker alla tänkbara alternativ.

Boken är inte särskilt spännande, vilket sannolikt beror på att vi läsare får följa detektivens tämligen odramatiska undersökningar i tur och ordning: Nu frågar vi ut mamman. Nu ringer vi brodern och ställer kuggfrågor. Nu åker vi till huset där det skedde. Nu stämmer vi träff med dödsoffrets chef och pressar honom på fakta. Nu går vi hem och grunnar på saken.

Omdöme: Om man gillar en lågmäld och oblodig deckare i Agatha Christies anda så är det här en bok som passar. Om man föredrar briserande bomber, biljakter och klockor som räknar ner så får man välja något annat.

Länk till boken på Adlibris: POCKET och INBUNDEN.

3 kommentarer:

 1. Jag gillade den också, en väldigt trevlig deckare mitt i bland alla riktigt mörka jag oftast läser :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, "trevlig deckare" stämmer bra! I november kommer nästa bok i serien i pocket och den tänker jag köpa!

   Radera
 2. Jag har länge funderat på att lyssna på den här men det har inte blivit av. Men jag gillar lågmälda deckare nästan mer än de med hög action eftersom de ofta känns mer trovärdiga. Sen någon gång ibland kan det vara trevligt med något actionfyllt.

  SvaraRadera