tisdag 4 augusti 2015

Polis


Bokens titel: Polis
Författare: Jo Nesbö
Originalets titel: Politi
Översättare: Per Olaisen
Förlag: Piratförlaget, 2014
Antal sidor: 606

Jag har aldrig tidigare läst något av den norska succéförfattaren Jo Nesbö - som jag trodde var en deckardrottning men visade sig vara en deckarkung... - och har inte känt mig det minsta lockad heller. Tänkte att det är ännu en av alla dessa skandinaver som vräker ur sig den ena deckaren efter den andra, i tydligt uttänkta serier där man "bara måste" läsa nästa - och nästa och nästa.

Men så läste jag Samuel Björks lite annorlunda deckare "Det hänger en ängel ensam i skogen" och där gjordes ideligen jämförelsen med Jo Nesbö, så jag blev nyfiken.

Sagt och gjort. Jag högg in på första bästa bok jag hittade i inbundet format till reapris på en Coop-butik. "Polis" är den tionde boken i serien om kriminalaren Harry Hole. Det var visserligen inga som helst problem att hänga med i handlingen men det kryllar av referenser bakåt som gör att jag tänker att man nog borde läsa några av de tidigare böckerna först.

Intrigen är rätt löjlig men det spelar ju ingen roll för dessa böcker är - som jag ser det - ren underhållning och ställer inga krav på logik eller trovärdighet. En idiot springer runt och dödar poliser på bestialiska sätt, alltid på ställen där det redan tidigare skett ett mord och alltid på samma sätt som det tidigare mordet. Samtliga av de tidigare morden är ouppklarade och man misstänker därför att det är någon som vill klaga på polisens uppklarningsprocent på detta hårdföra sätt.

Ni vet hur det är, jag behöver inte berätta det för er, boken följer grundreglerna för en modern nordisk deckare enligt en mall där allt kan bockas av. Dock skickligt hantverk, det får man ju tillstå, för det är säkert svårt att skriva en deckare som i så mycket påminner om mängder av andra böcker men ändå är ruskigt spännande.

Det här är underhållning som räcker i några dagar (boken är tjockare än en tegelsten!) och jag kan inte förneka att jag dras med: Nu vet jag, det är hon som är mördaren! Nej, förresten, det måste vara han. Eller nej, det stämmer ju inte... Ja, det måste vara hon förstås. Eller?

Rapp och actionfylld handling, miljoner stickspår, mängder av detaljer som man tror har betydelse. Dessutom en lurig författare som gång på gång får mig att tro att jag genomskådat allt och vet vad som ska hända, men så störtdyker handlingen och visar sig ha en helt annan innebörd än man trott.

Omdöme: En eller två sådana här böcker om året räcker för mig. Men då passar jag på att njuta av en härlig kriminalroman som uppfyller alla förväntningar man kan ha. Boken passar folk som gillar att läsa om mordoffer som blir smashade till råbiff av batonger och slagträn - och mördare som jagas av ett gäng superintelligenta charmknuttar.

Länk till boken på Adlibris: POCKET och STORPOCKET.

2 kommentarer:

  1. Vad synd att du började med sista(?) eller i alla fall senaste boken om Harry Hole. Det har ju hänt en del på vägen :) Jag erkänner ju villigt att Jo Nesbø är den skickligaste deckarförfattaren just nu, med hästlängder. I varje bok är jag förundrad över att han lyckats få ihop alla trådar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag skulle nog valt en tidigare bok, det tror jag också. Men det här var härlig deckarstämning i sommarstugan och passade mig alldeles utmärkt just nu. Trodde ju inte att Jo Nesbö var något för mig, men det var skickligare uppbyggt än jag hade föreställt mig!

      Radera