tisdag 20 september 2016

Misslyckad tematrio om Göteborg

Här gick jag och väntade på att Lyran skulle lägga upp en inspirerande tematrio igår måndag, men så GLÖMDE hon! Och hela tisdagen hann nästan passera innan det äntligen kom upp ett tema. Klickar mig snabbt in när jag ser att det äntligen kommit upp något nytt. GÖTEBORG! Göteborg? Vad tusan. Jag har väl inte läst någon bok om Göteborg.

Det här blir en misslyckad tematrio för jag har nog inget att säga om Göteborg. Kan inte påminna mig några böcker som utspelar sig där.

Okej, om jag rotar i minnet så finns ju den där doku-romanen som jag gick så hårt åt i början av sommaren: "De bortglömdas skuggor" av Karin Edvall. Där avhandlas fnask och fnulputtar i Göteborg för hundratals år sedan.Nästa förslag är inte helt klockrent, men jag har inget bättre att komma med. Maria Ernestam har en rad böcker som utspelar sig på svenska västkusten, dock inte specifikt Göteborg. I "Alltid hos dig" och "På andra sidan solen" utgår man dock från livet i Göteborg förr i tiden. Ernestam är en av mina stora favoriter, så ruggigt bra! Men just de här två är väl de sämsta hon skrivit.


Känner att jag måste ta tag i det här. Det kan inte vara rimligt att det är så svårt att hitta romaner som utspelar sig i Göteborg!

19 kommentarer:

 1. Svar
  1. Ja, en del, men det verkar inte bara vara jag som har fått kämpa för att hitta något skönlitterärt. Jag kikade in på din tematrio och kände inte igen en enda av böckerna, vilket inte alls beror på ointresse från min sida. Kanske skrivs det inte lika mycket OM de böcker som handlar om Göteborg?

   Radera
  2. Mats Ahstedt skriver deckare i Göteborgsmiljö.

   Radera
  3. Hannele, jag följer ju din blogg och läser det mesta du skriver så jag får helt enkelt spetsa öronen (ögonen!) lite extra nästa gång du berättar att det utspelar sig i Göteborg!

   Radera
 2. inte alldeles enkelt för en icke - göteborgare. den förste jag kom på var Åke Edwardson och han var redan upptagen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men frågan är om det gäller just icke-göteborgare? Jag har inte läst Åke Edwardson, så den missade jag, men många av de andra skildringarna av Göteborg är skrivna av författare som jag aldrig har hört talas om. Marknadsförs de inte lika mycket, kan man ju undra...

   Radera
 3. Jag fick kämpa lite här. Hade gärna tagit med Simon och ekarna av Marianne Fredriksson, men den hade Lyran redan paxat för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Simon och ekarna har jag läst för ungefär tvåtusen år sedan och mindes inte att den utspelade sig i Göteborg. Det finns ju en hel del litteratur som inte hör hemma någon särskild stans, inser jag när jag rotar i bokhyllan. Inga namn anges, det är lite luddigt var man befinner sig. Det är inte nödvändigtvis alltid Stockholm allting utspelar sig i - men anmärkningsvärt sällan är det Göteborg.

   Radera
 4. Du kom ju i alla fall på några titlar! Jag gav upp och gick på Göteborgsförfattare för jag hittade inte en enda bok i hyllorna eller minnesarkivet som utspelar sig där. Hittade massor som utspelar sig i Norrland, Skåne, Värmland... men inte Göteborg. Mycket oklart varför.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det underligt? Malmö var lättare, där hade jag en hel bunt. Eller om man kunde fått ange ett landskap - DET hade varit enklare. Men just staden var en riktigt knepig uppgift.

   Radera
 5. Jag hade jättesvårt att få ihop en trio och jag bor i stan. Ernestam har jag funderat på att läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å, läs hennes "Caipirinha med Döden" och "Busters öron"!

   Radera
 6. Du kommer säkert att komma på fler när du surfar runt på veckans svar! :)

  Maria Ernestam är verkligen helt fantastisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag ser en del bra förslag nu - men också många författare som är helt okända för mig.
   Jag har inte läst den senaste Ernestam-boken, har du?

   Radera
 7. OK, då skall jag kanske passa mig för just de där två titlarna av Ernestam. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte är de SÅ dåliga så man måste "passa sig", men jag var måttligt imponerad. Tycker att i stort sett allt annat hon skrivit är väldigt bra! Lite skruvat också, sånt gillar jag.

   Radera
 8. Maria Ernestams böcker gillar jag oftast.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att vi verkar vara många som gör det! Jag läste en novell av henne också (Drama Queens någonting...) som var väldigt bra. Hon skulle gärna få ge ut lite fler noveller!

   Radera
 9. Har inte läst böckerna du nämner. Tyckte först att det var svårt att komma på något med handling i Göteborg. Men jag hade tydligen läst lite i alla fall :)

  SvaraRadera