torsdag 16 februari 2017

Dillons framgångsrecept?


Nu har jag läst två böcker av Lucy Dillon och förvånats över hur lika de är. Men också hur välskrivna de är, trots att de är klassiska feelgoodromaner för kvinnor. Visst är de lättviktiga, och visst försöker författaren på ett mycket genomskinligt sätt styra oss till att gissa vilka som kommer att bli ett kärlekspar och vilka som kommer att bli osams, men det kan jag ha överseende med.

Det jag gillar särskilt mycket är att de utspelar sig på samma ställe - i den lilla staden Longhampton på engelska landsbygden - vilket innebär att alla perifera människor är desamma i båda böckerna. Snickaren Lorcan snickrar minsann både på det hotell och den K-märkta herrgård där romanerna utspelar sig. Hundpensionatets ägare Rachel och hennes man veterinären figurerar i båda böckerna, liksom en hel del andra bifigurer.

Men är det så att Lucy Dillon har hittat ett framgångsrecept och kör det rakt igenom alla sina böcker? Vad säger ni som läst fler böcker av henne? Här kommer några reflektioner kring hur lika de är:När livet börjar om:
Libby och Jason köper ett hotell på landsbygden. Mycket nergånget och i stort behov av renoveringar. Men huset blir inte det gemensamma projekt de hade trott - och allt kostar massor av pengar. Kanske måste man ompröva sin idé om husrenoveringen och flytten?

Hundra omistliga ting:
Amanda och Nick köper en K-märkt herrgård på landsbygden. Mycket nergånget och i stort behov av renoveringar enligt kommunens alla regler. Men Amanda visar plötsligt inte så stort intresse för projektet och allt drar ut på tiden. Kanske måste de ompröva sina idéer om att flytta ut till landet?

-

När livet börjar om:
Libby stressar omkring för att förverkliga sig själv - men allting ändras då en ung kvinna blir påkörd utanför hotellet och senare blir Libbys goda vän. Plötsligt får hon upp ögonen för vad som är viktigt i livet. Ska hon kämpa för sitt äktenskap med Jason eller ska hon gå vidare?

Hundra omistliga ting:
Gina gör allt för att glömma en svår händelse tidigare i livet - men allting ändras då hennes man Stuart vill skiljas. I separationen får Gina för sig att välja ut hundra saker som hon inte kan avstå ifrån när hon börjar sitt nya singelliv. Utrensningen visar henne vad som är viktigt i livet. Ska hon försöka få tillbaka Stuart eller ska hon gå vidare?

-

När livet börjar om:
Libby har en odräglig svärmor som vill allas bästa - åtminstone påstår hon det - men hon tänker bara på sig själv och är dessutom alltid ett offer. Hon har nyligen blivit änka. Svärmor har förutfattade idéer om hur god Jason är och har ingen förståelse för Libbys svårigheter. Dessutom tjatar hon om barnbarn hela tiden.

Hundra omistliga ting:
Gina har en odräglig mamma som bara vill hennes bästa - säger hon! - men i själva verket tänker hon mest på sig själv och är dessutom alltid ett offer. Hon har nyligen blivit änka. Mamman har bestämda åsikter kring hur god svärsonen Stuart är och har ingen förståelse för dottern Ginas svårigheter. Dessutom tjatar hon om barnbarn hela tiden.

-

När livet börjar om:
Libbys svärmor har en odräglig liten hund som tigger mat och sitter i hotellets fåtöljer. Libby skulle helst portförbjuda den. Men såklart börjar hon gilla den efter ett tag...

Hundra omistliga ting:
Gina blir pådyvlad en stor hund som är rädd för allting och mest ligger och darrar i ett hörn. Gina skulle helst ge bort den till första bästa hundägare. Men såklart börjar hon gilla den efter ett tag...


2 kommentarer:

  1. Haha! Jag tror du är något på spåren!

    SvaraRadera
  2. Hmmm, blir inte sugen på att prova Dillon alls efter att ha läst det här :)

    SvaraRadera