söndag 9 juli 2017

Den sovande och sländan


Bokens titel: Den sovande och sländan
Författare: Neil Gaiman
Illustratör: Chris Riddell
Originalets titel: The Sleeper and the Spindle
Översättare: Kristoffer Leandoer
Förlag: Bonnier Carlsen, 2015
Antal sidor: 69

Det var en gång en saga... och den var alldeles, alldeles underbar!

Jag passar mig noga för att säga för mycket - om jag själv fått glädjen att på var och varannan sida tänka "men va?" eller "å, är det HON!" eller "ahaaa, är det SÅ det hänger ihop!" så ska jag inte förstöra för någon annan. Historien är genialiskt sammansatt och ingenstans är den övertydlig.

Noterar att andra bokbloggare som recenserat har gjort likadant, medan dagstidningarna vräker på och berättar på tok för mycket. Till och med en så enkel sak som vilka som figurerar i boken är onödigt att berätta, det är nämligen inte alldeles självklart först utan blir en härlig upptäckt.

Så mycket kan jag säga, som att man bör läsa in sig på bröderna Grimms sagor om man inte redan kan dem utantill - de gamla, hemska, råa folksagorna som inte har några större likheter med pastellfärgade sagoprinsessor av idag.

Det här är makalöst bra! Jag kunde inte släppa boken när jag väl börjat läsa den. Den riktar sig till ungdomar men passar precis lika bra till vuxna (däremot verkligen inte till barn...)


Framsida - utan skyddsomslag.Baksida - utan skyddsomslag.Baksida - med det jättefina skyddsomslaget.Ett av uppslagen.

Gruvligt hemsk, med oväntade och överraskande vändningar hela tiden. Ljuvliga illustrationer - titta noga på alla dödskallar, spindelnät, hemska troll och kavata dvärgar! Här är härliga sammankopplingar mellan kända sagofigurer, sånt fullkomligt älskar jag. Prinsessorna är unga, vackra, slanka och har midjelångt hår men de är också tuffa, bestämda, orädda och handlingskraftiga. Girl Power! Trånsjuka prinsar avfärdas med en trött suck.

Omdöme: "Den sovande och sländan" har allt för den som kan sina folksagor och tycker det är extra kul när de vrids om några varv. Om man dessutom uppskattar illustrationer så är den här ett måste. I just den här sagan förekommer dessutom inte en enda man som ska ställa allt till rätta eller som rider på en vit häst eller räddar några damer i nöd - tjejerna klarar sig själva. Jag kommer att läsa den igen!

Länk till boken på Adlibris: INBUNDEN med ett superfint omslag.


9 kommentarer:

 1. ÅH!!! Jag skrev genast upp den på min beställningslista på Adlibris...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Men läs den själv först innan du ger bort den till dina syskonbarn (de som väl ska få "Kyrkogårdsboken"?) för den är lite läskig för småungar...

   Radera
  2. Jag tänkte till mig själv, men om den är bra lägger jag in i kalendern för framtida bokpresenter! Jag har lagt in påminnelse om "Kyrkogårdsboken" som bokpresent om två år... haha. Det gäller att ha framförhållning. Hurra för elektronisk kalender!

   Radera
 2. Den åker upp på önskelistan för att kommas ihåg! :)

  SvaraRadera
 3. Tyckte också mycket om den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kan jag tänka mig! Har du sett att han gett sig på Hans och Greta också? Tyvärr bara i ett svindyrt format (på engelska), men jag hoppas den kommer i en lite billigare utgåva framöver.

   Radera
  2. Jag gillade verkligen denna, och jag vill läsa om Hans och Greta nu när du tipsa om den. Det kommer säkert en billigare utgåva någon gång.
   Ridells teckningar är ju helt gudomliga också.

   Radera
  3. Håller med, Camilla! Hans och Greta-boken hade dock en annan illustratör, men den såg verkligt mäktig ut :-)

   Radera