måndag 16 april 2018

Det sjunde rummet


Bokens titel: Det sjunde rummet
Författare: Erika Svernström
Förlag: Idus förlag, 2017
Antal sidor: 250

Detta är en kapitelbok för unga läsare; alltså inget som brukar förekomma på bloggen i vanliga fall. Jag blev erbjuden ett recensions-ex och tackade ja för min lilla medbloggerskas räkning - hon ska få överta boken och recensera den åt mig. Men först ville jag ju läsa den själv!

Handlingen kretsar kring syskonskaran Alva, Alvin och Alice som åker med sina tämligen frånvarande föräldrar till Lysekil för att hälsa på hos mormor och morfar. Kruxet är bara att inget är som det brukar när de kommer fram dit: mormor har fått en stroke, morfar verkar ha blivit förgiftad och deras lilla hund är dödligt sjuk.

Med de äldre släktingarna på sjukhus har Alvin och hans systrar fullt upp att undersöka det gamla huset där deras mamma och mormor har vuxit upp. På många vis verkar tiden ha stått still ända sedan då mormors mor bodde där - hon som dog i barnsäng och som nu hemsöker det gamla huset.

Om jag hade varit nio eller tio när jag fick den här boken så hade jag älskat den! Jag är säker på att jag skulle sträckläst den och sedan läst om den igen. Den innehåller modiga syskon, plötsliga dödsfall och mystiska förgiftningar, skumma gamla pensionärer som snokar, spådamer som verkar veta mer än de säger, grannpojkar som smyger i källaren, gömda testamenten och ruskiga släkthistorier.

Som vuxen stör jag mig på att författaren slarvat med korr och redigering, men som barn skulle jag inte ha brytt mig. Förstår bara inte varför man inte låter någon riktigt gnetig person kolla igenom manuset en gång extra innan tryck, så att man inte gör såna missar som att placera syskonen tillsammans med sin mormor i det stora köket och sedan låta barnen springa upp till mormors rum för att prata med henne (och märkligt nog sitter hon där, trots att hon uppenbarligen var i köket i stycket innan...) Men det är väl inte så intressant vad jag tycker; huvudsaken är att målgruppen gillar boken och det är jag övertygad om att de gör.

Omdöme: Lite slarvigt skrivet, men en spännande och fantasieggande bok för mellanstadiebarn - lättläst utan att vara tramsigt, spännande och inte alltid så förutsägbart. Kan tänka mig att den är perfekt för barn som vanligen inte vill läsa; man kommer snabbt in i handlingen och har svårt att släppa boken sedan.

Länk till boken på Adlibris: INBUNDEN.

Tack till författaren för recensions-exet!

1 kommentar: