söndag 15 april 2018

Gänget


Bokens titel: Gänget
Författare: Katarina Wennstam
Förlag: Bonnier Pocket, 2018
Antal sidor: 304

Jag har läst varenda en av Katarina Wennstams böcker - tidigare har jag lagt ut länkar till recensionerna, men nu börjar de bli för många för att det ska vara görligt! - och tyckt om i stort sett allt.

Det är inte ofta jag följer en författare på det här viset, men just Wennstam har jag verkligen fastnat för. Jag gillar hennes sätt att blanda samhällsfrågor med en dos spänning, några mord, lite polisarbete och en rejäl skopa "upp-till-kamp!". 

Det viktiga för mig är att det ofta handlar om bakgrunden till nyheternas rapportering kring rättsfall: kvinnors rätt till sina egna kroppar och sin egen sexualitet, alla människors rätt att bestämma över sina egna liv och att göra sina egna val. Det handlar om vad våld, makt, hot och förtryck för med sig. Allt det där som leder fram till att någon hittas utkastad från en balkong eller knivhuggen i en mörk gångtunnel...

Jag uppskattar också att vi fått lära känna några poliser, åklagare och advokater - men just i "Gänget" tycker jag att de får ta väldigt liten plats. Det är tråkigt, för jag vill ju fortsätta följa dem! De har tonats ner och förekommer mest som ett ramverk kring berättelsen om det grabbgäng som vuxit upp tillsammans och fortsätter att ha kontakt även som vuxna.

Killarna lekte tillsammans som barn, gick i samma skola hela uppväxten, bodde i portuppgångarna intill varann. De festade tillsammans under tonåren, men efter en händelse en vårkväll för tjugo år sedan har de mer svetsats samman av skuld och ånger än av äkta kamratskap. Ingen av dem kan glömma det fruktansvärda de utsatte en jämnårig tjej för, alla är de oroliga att det ska komma ut.

De är gifta, har bra jobb, några av dem har barn. De är som vilka unga medelålders män som helst. Ingen kan misstänka att de varit delaktiga i ett så grovt brott och själva gör de allt för att bortförklara eller glömma det.

Omdöme: Jag gillar i stort sett allt som Wennstam skriver, eftersom ämnena är angelägna och hon lyckas varva spänning med djupt allvar. I just den här boken är konversationerna mellan advokat Shirin och hennes kollega väldigt stolpiga, mer som en pamflett eller argumenterande artikel. Det är ovant, för Wennstam är mycket skicklig på just trovärdiga dialoger. Skildringen av kompisgänget och deras privatliv är bra och som helhet är det en angelägen och välskriven roman, om än inte den som gnagt sig mest in under huden på mig.

Länk till boken på Adlibris: POCKET och INBUNDEN.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar